Gibraltar zůstane britský, zdůraznila Mayová před summitem. Podle Tuska Unie ukázala jednotu

Unijní sedmadvacítka „obstála ve zkoušce jednoty a solidarity“, i když „nikdo nemá důvod k radosti“. Den před klíčovým summitem, na němž budou lídři států schvalovat rozvodovou smlouvu, to uvedl šéf Evropské rady Donald Tusk. Do Bruselu přiletěla v sobotu večer i britská premiérka Theresa Mayová. Po jednání se šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem zdůraznila, že Gibraltar je a zůstane britský. Španělsko si na poslední chvíli vynutilo, aby se do budoucna tato otázka řešila přímo s Madridem. I když dohodu ale odsouhlasí EU, stále reálně hrozí, že ji nakonec potopí britský parlament.

Podle Tuska se vyjednavačům EU podařilo naplnit všechny cíle, jež si unijní sedmadvacítka stanovila na počátku rozhovorů o brexitu před téměř dvěma lety. Mezi nimi bylo například minimalizovat nejistotu a negativní dopady britského odchodu či zabránit vzniku pevné hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Tusk zároveň uvedl, že při vyjednáváních „nechtěl nikdo nikoho porazit“. „Všichni jsme usilovali o dobrou a spravedlivou dohodu. A já věřím, že jsme konečně nalezli nejlepší možný kompromis. Vzhledem k výše uvedenému doporučím, abychom v neděli schválili výsledek vyjednávání o brexitu,“ napsal šéf Evropské rady ve zvacím dopise.

Mayová a Juncker se sešli jen několik hodin poté, co se vyjednávačům podařilo vymyslet způsob, jak vyřešit na poslední chvíli vznesené španělské požadavky související s postavením britského Gibraltaru a vyjednáváním smluv o budoucnosti vzájemných vztahů. Schválení návrhu na summitu tak už nic nebrání.

Podle Mayové ale dohoda okolo Gibraltaru nic nemění na britském postoji k této enklávě na jihu Španělska. „Vždy budeme vyjednávat jménem celé rodiny Spojeného království, včetně Gibraltaru,“ poznamenala premiérka. Britská pozice ohledně jeho suverenity se nemění. „Gibraltar je britský, vždy za ním budu stát,“ zdůraznila.

Mayová trvá na tom, že současná brexitová dohoda je nejlepší možná a větší změny odmítá. Návrh hájí také britský ministr financí Philip Hammond „Jediná věc, která nyní brzdí naši ekonomiku, je nejistota ohledně našeho vztahu s Evropskou unií,“ uvedl ministr v rozhovoru s BBC. „Pokud bychom opustili EU bez dohody, nepochyboval bych o tom, že důsledky pro ekonomiku by byly velmi vážné,“ dodal.

Zpravodaj ČT Dolanský o zažehnané krizi kolem Gibraltaru (zdroj: ČT24)

Mayová nemá dost hlasů doma, její koaliční partner smlouvu rozcupoval

Schválením smlouvy na summitu v Bruselu přitom proces zdaleka nekončí, další slovo bude mít europarlament. V souladu s článkem 50 unijní smlouvy, kterým se brexit řídí, musí pak návrh formálně odsouhlasit ještě Rada EU, tedy členské země.

Otázkou navíc zůstává, jestli dohoda projde v britském parlamentu. Návrh se totiž nezamlouvá části konzervativců. Bývalý ministr pro brexit Dominic Raab se kupříkladu nechal slyšet, že než současnou dohodu, tak raději setrvat v Unii. Vyjednat jinou smlouvu chce i tvrdý kritik Mayové – exministr zahraničí Boris Johnson. Podle něj by současný návrh udělal z Británie „satelitní stát“ EU.

Dohoda se nelíbí ani koaličnímu partneru Mayové – severoirským unionistům. Místopředseda této strany Nigel Dodds prohlásil, že dokument staví zemi do „ubohé a trapné pozice“, zatímco šéfka strany Arlene Fosterová v rozhovoru pro The Times naznačila, že před prosazením dohody by upřednostnila vládu v čele s labouristickým lídrem Jeremym Corbynem.

Strana odmítá hlavně severoirskou pojistku – záložní plán, jenž má zabránit obnovení hraničních kontrol mezi Irskou republikou a Severním Irskem. Pro severoirské unionisty je nepřijatelné, že při jeho uplatnění by se na Severní Irsko vztahovala pravidla bližší jednotnému trhu EU než na zbytek britského území.

„Matematika v britském parlamentu je neúprosná – vládě za stávajících podmínek chybí ke schválení dohody až devadesát hlasů. Navíc není jasné, jak se odchod z Unie vyvine, když smlouva neprojde. Kabinet bude mít další tři až čtyři týdny na odpověď,“ upozornil spolupracovník ČT v Londýně.

Podle něj existují v takovém případě jen tři varianty. „Vyjednat dohodu novou, což je nepravděpodobné, zadruhé referendum, které je krajně nepravděpodobné, a pak chaotický tvrdý brexit, před kterým v Británii velice hlasitě varuje britský byznys a také finanční kruhy,“ podotkl Kytka.

obrázek
Zdroj: ČT24