Konec krvavé války o Jemen? Účastníci bojů přislíbili účast na mírových jednáních

Strany bojující v jemenské válce souhlasily s účastí na mírových rozhovorech, které chce OSN svolat co nejdříve do Švédska. V Radě bezpečnosti OSN to sdělil zmocněnec OSN pro tuto arabskou zemi Martin Griffiths. OSN svolala mírová jednání o Jemenu také v září, ale povstalci bojující proti jemenské vládě na ně nedorazili. Konflikt si už vyžádal více než deset tisíc lidských životů, miliony lidí včetně dětí trpí hlady.

„Je to pro Jemen klíčový moment. Dostal jsem od stran v Jemenu ujištění, že jsou rozhodnuty na tyto konzultace přijet. Věřím, že to myslí upřímně,“ řekl Griffiths o chystaných jednáních. Prohlásil rovněž, že je připraven zajistit šíitským povstalcům ze Saná doprovod, bude-li to potřebné. Příští týden pojede do jemenské metropole, rozhovory by chtěl uspořádat do konce roku.

Šíité v září žádali, aby OSN zajistila, že letadlo, v němž poletí do Ženevy, nebude muset přistát v Džibuti, kde by museli projít prohlídkou koalice vedené Saúdskou Arábií. Griffiths oznámil, že co nejdříve vyřeší přípravy na rozhovory, jež mají být tentokrát ve Švédsku. Přípravná jednání zahrnují podle něj problém s mezipřistáním, evakuaci některých zraněných Jemenců ze Saná a výměnu vězňů a zadržených osob. 

Al-Arabíja: Londýn bude chtít rezolucí odsoudit povstalecké útoky

Velká Británie na schůzi Rady bezpečnosti představí novou rezoluci, v níž potvrzuje závazek udržet jednotu, suverenitu a nezávislost Jemenu, uvádí televize Al-Arabíja. Návrh podle ní mluví také o nutných krocích k zajištění bezpečí civilistů, nutnosti nechat otevřené přístavy v čele s Hudajdá – a v neposlední řadě odsuzuje raketové útoky ze strany rebelů.

Rijád mírové snahy OSN ocenil. „Podporujeme mírové snahy o řešení situace v Jemenu a úsilí zvláštního vyslance v Jemenu,“ konstatoval saúdský ministr zahraničí Ádil Džubajr. „Jsme odhodláni dodat svým bratrům v Jemenu všechnu potřebnou humanitární pomoc,“ dodal.

Šíité proti sunnitům

V Jemenu proti sobě v občanské válce bojují šíitští povstalci Húsíové podporovaní Íránem a vládní vojska mezinárodně uznávaného prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, jemuž od roku 2015 pomáhá koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií.

Rijád představuje klíčového spojence pro Spojené státy, po vraždě opozičního novináře Džamála Chášakdžího v Turecku se ale někteří američtí zákonodárci zasazují o tvrdší přístup k Saúdům. Šestice republikánských a demokratických senátorů ve čtvrtek předložila návrh zákona, jenž by znamenal mimo jiné pozastavení prodeje zbraní tomuto konzervativnímu království.

Američané by rovněž nesměli doplňovat palivo letadlům vojenské koalice vedené Rijádem, uvedli senátoři podle agentury Reuters. Norma by ale také uvalovala sankce na podporovatele šíitských povstalců a na ty, kdo by blokovali přísun humanitární pomoci do Jemenu.

O válce v Jemenu se hovoří jako o zapomenutém konfliktu. Poslední údaje OSN, staré zhruba dva roky, hovoří o deseti tisících obětech, některé zdroje ale uvádějí, že v konfliktu zemřelo na padesát tisíc Jemenců. Válka navíc přinutila přes tři miliony lidí opustit domovy. Hlad, cholera a další nemoci si v zemi vyžádaly další tisíce obětí.

„Největší humanitární katastrofa světa“

Asi 22 milionů Jemenců potřebuje humanitární pomoc v důsledku bojů a částečné blokády ze strany koalice pod velením Saúdské Arábie. Podle OSN jde o největší humanitární katastrofu na světě. Občanská válka zasáhla obzvlášť krutě sever Jemenu poblíž hranic se Saúdskou Arábií, kde stát prakticky přestal existovat. V oblasti už funguje jediné zdravotní zařízení.

V regionu chybí maso, mléko i obiloviny. Úrodu často zaberou ozbrojenci, a rodiče tak své potomky krmí tím, co zbude – kalnou vodou a pomletými listy ze stromů. Hladomor ale nesužuje jen sever země. Každý den miliony Jemenců bezradně přemýšlí, kde sehnat svoje příští jídlo.

V kritickém stavu je na 400 tisíc dětí. „Zvláště pro děti se jemenská válka stala hotovým peklem na zemi. Osmdesát procent populace pod osmnáct let potřebuje akutní humanitární pomoc,“ uvedla nedávno zástupkyně UNICEF v Jemenu Meritxell Relanová.

Vedle dětského fondu OSN v zemi působí desítky humanitárních organizací, pomoc se ale nedostane všude, kde je třeba.