Zprávy o údajném únosu Babišova syna jsou provokace, tvrdí mluvčí ruské diplomacie

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová označila zprávy o údajném únosu syna českého premiéra Andreje Babiše (ANO) na Krym za provokaci, zřejmě vyrobenou kvůli vnitropolitickým cílům. Píše to agentura RIA Novosti. Ke kauze se vyjádřil také šéf české diplomacie. Tomáš Petříček (ČSSD) kritizoval, že Babišův syn byl s vědomím otce na ukrajinském území okupovaném Ruskem. Česko anexi poloostrova odmítá a občanům nedoporučuje na Krym jezdit.

„Viděli jsme zprávy na toto téma. Podle prvotní analýzy, kterou jsme si udělali, se to velice podobá nějaké falešné zprávě, provokaci, vyrobené kvůli nějakým vnitropolitickým cílům. Zaznamenali jsme také vyjádření, které učinil sám český premiér, který vše popíral. Žádné další informace k tomu nemám,“ řekla Zacharovová podle agentury RIA Novosti.

Agentura TASS připomněla, že premiér Babiš byl letos v lednu zbaven poslanecké imunity kvůli podezření z účasti na dotačním podvodu. Vyšetřování, které se týká i nejbližších premiérových příbuzných, včetně nynější manželky, ještě neskončilo. Babiš vznesená obvinění kategoricky odmítá a opakuje, že jsou provokací politických soupeřů jeho hnutí ANO.

Babišův pětatřicetiletý syn, údajně trpící schizofrenií, teď tvrdí, že jej spolupracovník jeho otce držel na Krymu, aby nemohl vypovídat v kauze Čapí hnízdo, kvůli níž čelí on i premiér obvinění z dotačního podvodu. Podle předsedy české vlády to ale není pravda. Babiš trvá na tom, že jeho syn sice byl v minulosti na Krymu, jeho pobyt byl ale legální a nešlo o únos.

Velmi nestandardní, komentuje údajný únos Petříček

Ke kauze se vyjádřil i ministr zahraničí Tomáš Petříček, který chce okolnosti cesty Babiše mladšího řešit s premiérem i s ruskou a ukrajinskou stranou. Petříček to řekl slovenskému Denníku N. Ministr zahraničí byl překvapený, že premiér o synově cestě věděl. „Je to velmi nestandardní. Českým občanům se nedoporučuje na Krym jezdit - to platí i pro premiéra. Toto téma před premiérem nadhodím,“ zdůraznil.

Předseda ČSSD a ministr vnitra Jan Hamáček to vidí jinak. „Ve chvíli, kdy se jedná o občana cizího státu, těžko mohou české orgány nějakým způsobem cokoli řešit. Je (Babišův syn) švýcarský občan. Nevím, jak by mohlo bezpečnostně Česko řešit cizího státního příslušníka,“ řekl Hamáček Aktuálně.cz.

„Jediné, co můžeme řešit, je to, co dělá policie. Tedy se snažit o to, aby proběhly úkony mezinárodněprávní spolupráce, aby policejní specialista mohl posoudit stav obviněného, a na tom policie intenzivně pracuje,“ dodal.