Princ, ze kterého stále není král. Charles slaví sedmdesátiny a slibuje, že se změní

Sedmdesátiletý Charles se chystá na převzetí trůnu (zdroj: ČT24)

V sedmdesáti letech, kdy si většina lidí začíná užívat zaslouženého odpočinku, ještě ani nezačal dělat práci, na kterou se celý život připravoval. Princ Charles se stal následníkem britského trůnu ve svých třech letech a zůstává jím i v den, kdy slaví sedmdesátiny. Nelichotivé prvenství mu však vyneslo jednu nespornou výhodu. Místo panovnických povinností se mohl celý život věnovat svým vášním: ochraně životního prostředí, biofarmaření, architektuře a homeopatické medicíně. Neváhal se kvůli nim pustit do veřejných debat. Svým budoucím poddaným ale nyní slibuje, že se s usednutím na trůn změní.

V televizním dokumentu, který BBC odvysílala minulý týden u příležitosti Charlesových blížících se narozenin, následník trůnu ujistil, že by jako panovník žádné veřejné kampaně nevedl a rozhodně by nepřekračoval limity dané ústavou. „Nejsem tak hloupý,“ ujistil.

Reagoval tím na četné obavy (podle zdrojů z královské rodiny je má i samotná Alžběta II.), že Charles nebude jako král schopen přeladit se do role neutrálního panovníka.

Princ však svým kritikům vzkázal, že si je dobře vědom faktu, že role panovníka a následníka trůnu jsou naprosto odlišné. „Nemůžete se chovat jako panovník, pokud jste princem z Walesu či jiným následníkem. Idea, že v okamžiku, až nastoupím na trůn, budu pokračovat jako teď, je naprosto nesmyslná. Obě situace jsou přece diametrálně odlišné,“ prohlásil nezvykle otevřeně v televizním dokumentu.

Charlesovou celoživotní vášní je životní prostředí
Zdroj: Dylan Martinez/Reuters

Dříve přitom vždy odmítal jakékoliv komentáře ohledně své představy pojetí panovnické funkce – považoval to za projev neúcty vůči matce. V době, kdy se dožívá sedmdesátky a jeho 92letá matka mu pomalu předává své povinnosti, je ovšem k předložení své vize donucen okolnostmi.

Zákulisní hráč

Charles nikdy neváhal napsat dopis ministerstvům projednávajícím záležitosti, které jej obzvlášť zajímaly. Tyto ručně psané listy, o jejichž zveřejnění se později strhla bitva, se s odkazem na princův škrabopis označovaly „pavoučí“ dopisy.

Podle královského korespondenta BBC Nicholase Witchella se princ stále skrytě snaží ovlivnit politiku vlády Jejího veličenstva. Jako král se ale bude muset velmi rychle přetransformovat do role, kdy bude svému ministerskému předsedovi či předsedkyni jako neutrální panovník především naslouchat, maximálně „udělovat rady a varovat“, upozorňuje Witchell.

Charles s insigniemi prince z Walesu (snímek z roku 1969)
Zdroj: ČTK/AP

Místo soukromého učitele internát

Princ Philip a princezna Alžběta s malým Charlesem
Zdroj: ČTK/PA

Nejstarší syn se korunní princezně Alžbětě a princi Philipovi narodil 14. listopadu 1948 v Buckinghamském paláci. O měsíc později jej arcibiskup z Canterbury pokřtil jako Charlese Philipa Arthura George.

Už ve svých třech letech se Charles stal faktickým následníkem trůnu, když po smrti Jiřího VI. v roce 1952 usedla na trůn jeho matka jako královna Alžběta II. O rok později se malý Charles stal prvním následníkem britského trůnu, který osobně přihlížel korunovaci své matky.

Jako prvnímu následníkovi trůnu se mu také dostalo běžného vzdělání. Místo dosud tradiční výuky přímo v paláci získal malý Charles základní vzdělání na internátní škole v Gordonstounu v severním Skotsku.

Vysokoškolská studia začal na univerzitě v Cambridge obory archeologie a antropologie, později se zaměřil na historii, ze které získal v roce 1970 titul bakaláře. O pět let později (opět v Cambridge) promoval jako magistr. Po uzavření studií se vydal do armády, kde získal licenci pro pilotování vrtulníků a jako první člen královské rodiny úspěšně absolvoval výsadkářský výcvik.

Po odchodu z armády založil v roce 1976 Nadaci prince Charlese, jež pomáhá handicapovaným v Británii, a dosud pomohla víc než 870 tisícům lidí získat zaměstnání či vzdělání.

Šedesát let princem z Walesu

Od 14. století získávají tradičně (nikoliv automaticky) následníci britského trůnu titul prince (či knížete) z Walesu. Charles se jím stal už ve svých deseti letech v roce 1958, jeho matka jej oficiálně korunovala ale až v červenci 1969 na hradě Caernerfon.

De facto od té doby Charles čeká na okamžik, kdy se ujme své královské povinnosti a usedne na trůn. Držitelem „rekordu“ se stal v dubnu 2011, kdy překonal téměř šedesátileté čekání pozdějšího krále Eduarda VII.

V roce 1969 je Charles korunován princem z Walesu
Zdroj: ČTK/ZUMA/Keystone Pictures USA

Svatba bez pohádkového konce

V roce 1981 se Charles oženil s lady Dianou Spencerovou. Pohádková svatba, kterou v přímém přenosu sledovaly miliony lidí po celém světě, však páru štěstí nepřinesla. Z manželství vzešli dva potomci, princové William a Henry, které Charles občas v legraci oslovuje „syn číslo jedna“ a „syn číslo dva“.

Bouřlivé manželství s Dianou se na přelomu 80. a 90. let stalo vděčným soustem britského bulváru a v roce 1996 bylo oficiálně rozvedeno. Diana obviňovala Charlese z toho, že odmítl ukončit vztah se svou dlouholetou milenkou Camillou Parker Bowlesovou. Charles přitom ujišťoval, že si stále uchovával svoji víru v manželství, „dokud se nenávratně nerozpadlo“.

Po tragické smrti princezny Diany v roce 1997 Charles přestal svůj dlouholetý blízký vztah s Camillou před veřejností skrývat a v dubnu 2005 si ji vzal za manželku na windsorské radnici Guildhall.

Traduje se, že když se Camilla s princem Charlesem v 70. letech viděla poprvé, oslovila jej větou „moje prababička byla milenkou vašeho pradědečka - co s tím uděláme?“

Princ Charles uzavřel civilní sňatek s Camillou Parker-Bowlesovou 9. dubna 2005, následně dostal pár i církevní požehnání v kapli svatého Jíří ve Windsoru
Zdroj: Reuters

Po boku následníka trůnu, už s titulem vévodkyně z Cornwallu, si Camilla postupně dokázala získat sympatie veřejnosti, která byla dříve nakloněna Dianě.

Otázka, zde se Camilla po usednutí Charlese na trůn stane královnou, ale stále budí velké kontroverze a podle utajovaného scénáře, který má královský palác připraven pro případ úmrtí královny Alžběty II., bude v této věci oficiálně jasno až poté, co se Charles stane králem.

Věk nástupu britských panovníků na trůn
Zdroj: Britroyals.com

Král Karel? Spíš Jíří, Artur nebo Filip

Zatím není jasno ani v tom, jaké panovnické jméno si Charles zvolí. Že se stane Karlem III., jak se celou dobu všeobecně očekává, není úplně jisté. Charlesův bývalý tiskový tajemník Dickie Arbiter se domnívá, že si princ vybere spíš ze svých dalších jmen, tedy mezi Filipem, Arturem nebo Jiřím.

Hlavní otázkou ovšem zůstává, jak dlouho ještě potrvá, než si své panovnické jméno bude muset vybírat. Rekord v čekání na trůn svým následovníkům mezitím posouvá dál a dál.

Forejt: Princ Charles by coby král nejspíš přijal jméno Jiří (zdroj: ČT24)
  • První oficiální fotografii malého prince Charlese pořídil slavný Cecil Beaton. Bylo to v prosinci 1948.
  • Na svou první oficiální zahraniční cestu se vydal na Maltu, když mu bylo pět let.
  • V 17 letech hrál během školního představení hlavní roli v Shakespearově Macbethovi.
  • Charlesovým oblíbeným čajem je Darjeeling, dává si ho s medem a mlékem.
  • Princ neobědvá a pravidelně dodržuje bezmasé dny.
  • Princ Charles má řadu titulů. Kromě titulu prince z Walesu, hraběte z Chesteru, vévody z Cornwallu, vévody z Rothersay, hraběte z Carricku či barona z Renfrew má také titul „Strážce krav“, který mu v roce 2011 udělili Masajové v Tanzanii jako uznání za jeho celoživotní farmářskou činnost. V roce 2018 během návštěvy Vanuatu obdržel také titul Velký šéf (Mal Menaringmanu).
  • Po princi Charlesovi je pojmenován jeden druh žáby.
  • V pidžin angličtině je Charles označován jako „Královnino dítě číslo jedna“.
  • Je prezidentem nebo patronem 420 charitativních organizací, každým rokem jeho organizace dávají na dobročinné účely kolem 140 milionů liber.
  • Už v roce 1970 veřejně hovořil o svých obavách z plastového odpadu a nebezpečí, které bude plast v budoucnu znamenat pro životní prostředí.
  • Princ je autorem knihy The Old Man of Lochnagar založené na příbězích, které vyprávěl svým mladším sourozencům. Napsal také knihy o životním prostředí.
  • Charles je vášnivým malířem, jeho akvarel byl v roce 1987 součástí výstavy v Královské akademii. Obraz byl ovšem vystaven anonymně.
  • Od roku 1975 je Charles členem kouzelnického klubu. Mezi vybrané kouzelníky se dostal díky svému číslu s pohárkem a balonky.
  • V roce 1980 startoval ve steeplechase na závodišti Ludlow a skončil druhý.
  • V roce 2000 si zahrál v seriálu Coronation Street, moderoval také předpověď počasí v televizi BBC.
  • Na střechu své londýnské rezidence Clarence House nechal v roce 2010 osadit solární panely. Během svých cest po Londýně využívá elektrický vůz jaguar.
  • Součastí veřejných vystoupení členů královské rodiny často bývá sázení stromů. Charles každému svému stromku popřeje dobrý růst potřesením větvičkou.