Rakušané vyslýchají údajného ruského špiona, plukovník může skončit ve vazbě

V Rakousku zatkli penzionovaného plukovníka podezřelého ze špionáže pro Rusko. Nyní se čeká na rozhodnutí, zda na něj bude uvalena vyšetřovací vazba. Píše to agentura APA s odkazem na mluvčího salcburského státního zastupitelství. Vídeň si kvůli případu v pátek předvolala ruského velvyslance.

Obviněný byl zatčen v noci na sobotu. Nyní probíhá podrobný výslech, následně zastupitelství může podat žádost na uvalení vyšetřovací vazby. Ta může být odůvodněna mimo jiné obavami, že podezřelý bude v trestné činnosti pokračovat nebo nebezpečím útěku zadržovaného.

Informace o výzvědné činnosti nyní sedmdesátiletého muže ze Salcburku, který měl během služby v armádě působit přes dvacet let jako špion ve prospěch Ruska, dostalo Rakousko ze zahraničí. Podle deníku Kronen Zeitung se špionáží pro Moskvu začal už v 90. letech a co dva týdny předával Rusům informace týkající se rakouského letectva, dělostřeleckých systémů nebo situačních hodnocení.

V posledních letech informoval o situaci ohledně migrace v Rakousku nebo pro Kreml vytvořil osobnostní profily vysoce postavených příslušníků rakouské armády.

Podle deníku Die Presse ale muž nevyzradil Rusům žádné přísně utajované informace. Prý šlo spíše o zprávy dostupné na armádním intranetu a z jeho okolí. Za své služby pro Moskvu údajně získal 300 tisíc eur (7,8 milionu korun).

Opozice varuje před vazbami Svobodných na Rusko

Ministryně zahraničí Karin Kneisslová, jež se před časem proslavila tím, že na své veselce tančila s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, kvůli aféře zrušila návštěvu Moskvy plánovanou na prosinec. Kneisslovou do úřadu ministryně zahraničí nominovali Svobodní (FPÖ).

Rakouská opozice už v pátek uvedla, že „bezpečnostním rizikem“ pro Rakousko je samotná vládní FPÖ a její dobré kontakty s Ruskem. Tato pravicová protiimigrační strana obsadila mimo jiné ministerstvo vnitra a obrany.

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov k případu řekl, že ho obvinění ze strany Rakouska „nepříjemně překvapilo“. O rakouském plukovníkovi podezřelém ze špionáže prý nic neví. Podle ruské diplomacie chybějí v kauze důkazy – a podobná obvinění mohou narušit „pozitivní vztahy“ mezi oběma zeměmi.