Chášakdžího uškrtili na saúdském konzulátu, oznámil istanbulský prokurátor

Saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží byl podle istanbulského prokurátora po příchodu na konzulát v Istanbulu uškrcen. Jeho tělo bylo následně rozčtvrceno a zničeno, cituje prokurátora agentura Reuters. Rijád už dříve přiznal, že novinář byl na konzulátu zabit.

Návštěva saúdského prokurátora skončila debaklem

Istanbulský prokurátor zároveň prohlásil, že návštěva saúdského prokurátora nepřinesla konkrétní výsledek. Prokurátor Saúdské Arábie přicestoval do Turecka v neděli a ve středu odjel.

Turecký list Hürriyet s odvoláním na zdroje blízké vyšetřování napsal, že Saúd ze země odjel, aniž odpověděl na klíčové otázky. Turečtí vyšetřovatelé se s ním podělili o důkazní materiál, ale nelíbilo se jim, že trval na tom, aby mu poskytli kopii záznamů z Chášakdžího telefonu.

Turecká strana údajně pojala nedůvěru, když prokurátor odmítl říct, kde je tělo, kdo jsou vrazi a kdo je místní spolupracovník, který zřejmě s vrahy ze Saúdské Arábie pracoval. Na turecké straně převládá podezření, že prokurátor do Turecka přijel, ne aby se podílel na objasnění vraždy, ale aby chránil korunního prince Muhammada bin Salmána. 

Chášakdží vešel 2. října na saúdskoarabský konzulát v Istanbulu kvůli rozvodovým papírům, načež zmizel. Saúdská Arábie nejprve tvrdila, že z budovy normálně odešel, pak oznámila, že zemřel po bitce s lidmi, s nimiž se na ambasádě sešel. Saúdský prokurátor ale později prohlásil, že vražda novináře byla předem naplánovaná.

Stejný názor vyjádřil dříve i turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. V Saúdské Arábii už zadrželi osmnáct lidí, mezi nimiž je podle Erdogana i patnáct členů komanda, které přijelo na konzulát novináře zabít a z Turecka rychle odjelo. Rijád slibuje, že viníky řádně potrestá, Turecko ale žádá o vydání podezřelých.

  • Chášakdží byl označován za intelektuála, který se netajil kritikou současného saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána. Od června 2017 pobýval z důvodu obav o svou bezpečnost ve Spojených státech, od září téhož roku psal pro list The Washington Post. Ve svých komentářích kritizoval například korunního prince za to, že ač propaguje reformy, nepřipouští o nich žádnou debatu. Chášakdží byl rovněž kritikem politiky Rijádu vůči Jemenu a Kataru.
  • Ze Saúdské Arábie odjel v roce 2017 v době zatýkání disidentů, mezi nimiž byli duchovní a intelektuálové. Oznámil tehdy, že dostal zákaz vyjádřit svůj názor v panarabském listě Al-Haját, který vlastní princ Chálid bin Sultán Saúd. Důvodem byla jeho obhajoba Muslimského bratrstva, které Rijád považuje za teroristickou organizaci.
  • Novinářskou kariéru zahájil v 80. letech jako spolupracovník listů Saudi Gazette, Ukáz a Ašrak al-Avsat. V Afghánistánu a Súdánu několikrát dělal rozhovor s bývalým vůdcem teroristické sítě Al-Káida Usámou bin Ládinem. Působil i jako poradce saúdskoarabského velvyslance ve Washingtonu prince Turkího Fajsala, který také řídil saúdskoarabskou tajnou službu. Jako politický komentátor se objevoval na obrazovkách stanic MBC, BBC či Al-Džazíra.
  • Narodil se 13. října 1958 v saúdskoarabské Medině. V mládí inklinoval k radikálnímu islámu, ale později se stal liberálem.
  • Zdroj: ČTK