Pompeo si v Číně vyslechl ostrou kritiku. Důvodem jsou cla i dodávky zbraní Tchaj-wanu

Čínský ministr zahraničí Wang I při setkání se svým americkým protějškem Mikem Pompeem v Pekingu odsoudil Spojené státy za stupňující se obchodní spory s Čínou, jejich vstřícnost vůči Tchaj-wanu a bezdůvodnou kritiku čínské domácí i zahraniční politiky. Šéf americké diplomacie Pompeo připustil, že Washington a Peking spolu v mnohém nesouhlasí, důležité však je, že si vzájemně naslouchají.

„V poslední době americká strana neustále stupňovala obchodní spory s Čínou, kromě toho také podnikla řadu kroků týkajících se tchajwanské otázky, které porušují práva Číny, a vystoupila s bezdůvodnou kritikou čínské domácí a zahraniční politiky,“ řekl Wang I novinářům při společné tiskové konferenci s Pompeem.

„Považujeme to za přímý útok na naši vzájemnou důvěru,“ zdůraznil Wang s tím, že jednání Washingtonu „vrhlo stín na čínsko-americké vztahy“. „Žádáme, aby americká strana přestala podnikat tyto chybné akce,“ dodal.

Za spory můžou cla i vstřícná politika USA vůči Tchaj-wanu

Spojené státy na konci září začaly uplatňovat desetiprocentní clo na dovoz čínského zboží v objemu 200 miliard dolarů ročně (4,49 bilionu korun) a od ledna chtějí tento poplatek zvýšit na 25 procent. Čína v reakci zavedla své celní poplatky.

Vedle obchodních záležitostí jsou oba státy v současné době ve sporu ohledně čínské militarizace ostrovů v Jihočínském moři a kvůli prodeji amerických zbraní na Tchaj-wan. Peking považuje Tchaj-wan za svou provincii a zakazuje jakékoli oficiální kontakty mezi ostrovem a ostatními zeměmi.

Washington a Tchaj-pej ale udržují čilé neoficiální styky a Spojené státy nadále dodávají Tchaj-wanu zbraně. Koncem září ministerstvo zahraničí USA schválilo Tchaj-wanu možný prodej náhradních dílů na stíhačky F-16 a další vojenské letouny v hodnotě 330 milionů dolarů (7,39 miliardy korun).

Pompeo přicestoval do Číny poté, co se o víkendu v KLDR setkal s tamním diktátorem Kim Čong-unem, s nímž hovořil o naplňování severokorejského slibu odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova. Jedním z hlavních cílů Pompeovy návštěvy Pekingu je informovat Čínu o výsledcích jednání v KLDR.