Putin už nechce trestat vtipy na internetu stejně jako extremismus. Navrhl zmírnění zákona

Ruský prezident Vladimir Putin předložil poslancům návrh, který by zmírnil tresty za porušení zákona o šíření nenávisti a urážce lidské důstojnosti. Na jeho základě jsou totiž souzeny i stovky lidí za zveřejňování vtipů na internetu. Podle ruské redakce zpravodajského webu BBC tak prezident reagoval na vlnu kritiky, která se zvedla v souvislosti s vysokými tresty v těchto procesech. Putin ve středu také podepsal zákon zvyšující věk odchodu do důchodu o pět let.

Stávající podoba zákona 282 trestního zákoníku postihuje šíření nenávisti či urážku lidské důstojnosti na veřejnosti či prostřednictvím masových informačních prostředků včetně internetu. Provinilci hrozí až pět let za mřížemi, jeden až čtyři roky obecně prospěšných prací nebo pokuta do výše 500 tisíc rublů (asi 170 tisíc Kč).

Policie tento zákon využívá k postihování příspěvků s obsahem vyzývajícím k terorismu, rasismu nebo jiné formě nenávisti. Čím dál častěji pod něj ovšem zahrnuje také vtipy.

Například v Altajském kraji letos v létě obvinili 23letou Marii Motuznou. Té hrozí několik let za mřízemi za to, že měla v počítači vtipy o církvi a lidech tmavé pleti. Jeden z nich například ukazuje fotografii církevního procesí na rozblácené cestě s komentářem „dvě potíže Ruska“.

Obrázek, za který je souzená Maria Motuznaja s textem "dvě potíže Ruska".
Zdroj: Twitter / Frolová

„Nemohlo mi to neudělat radost. Byla bych velmi ráda, jestli při tomto procesu hrál roli i můj případ. Hlavně jestli někomu pomůže v budoucnu. Co se týká mě, tak není vše tak růžové, protože vedle zákona 282 mě stíhají ještě podle zákona 148 o urážce citů věřících,“ reagovala na Putinův návrh Motuznaja. O jejím případu bude soud rozhodovat 9. října.

Místo pěti let jen patnáct dní

Putin předložil poslancům návrh, aby se z působnosti zákona 282 vyjmuly činy, které nepředstavují vážnou hrozbu bezpečnosti státu. Ty by se měly trestat pouze jako přestupek s tím, že by za ně nově hrozilo maximálně 15 dní za mřížemi, 100 hodin obecně prospěšných prací nebo pokuta od 10 do 20 tisíc rublů (3400 až 6800 Kč).

Pokud by byl někdo shledán z takového přestupku vinným, žil by po dobu jednoho roku v podmínce. Kdyby se během této doby dopustil stejně kvalifikovaného činu, pohlíželo by se na něj jako na trestný čin se sazbou, která platí v současnosti.

Prezident ve svém návrhu zdůraznil, že v některých případech bylo trestní stíhání neopodstatněné. Ruský ústavní soud už několikrát rozhodl, že obžaloba musí prokázat i úmysl obviněného. Samotné zveřejnění nebo sdílení sporného příspěvku podle soudu není dostatečným důvodem pro trestní stíhání. 

Počet stíhání na základně zákona o extremismu letos podle BBC vzrostl. Týká se to i těch, kteří sdíleli extremistický obsah na sociálních sítích. Web RBK uvedl, že od roku 2012 do roku 2017 bylo na základě příslušného zákona odsouzeno více než 1500 lidí.

Očekává se, že Putinův návrh projde parlamentem bez problémů. Ruští poslanci návrhy svého prezidenta zpravidla neodmítají.

Důchodová reforma je hotová

Vladimir Putin také ve středu podepsal zákon o zvýšení věku odchodu do důchodu. Ten se do roku 2034 postupně zvýší o pět let na 60 let u žen a 65 let u mužů.

Definitivně tak stvrdil reformu, která mezi Rusy vyvolala vlnu odporu. Propadla se kvůli ní podpora prezidenta a projevila se také na výsledcích voleb gubernátorů, které vládní strana Jednotné Rusko překvapivě stoprocentně neovládla.