Rusko dodá Sýrii pokročilejší rakety, které by už neměly omylem sestřelit ruský letoun

Rusko dodá syrské armádě systém protivzdušné obrany S-300. Slovy ministra obrany Sergeje Šojgua tím chce zchladit horké hlavy po sestřelení ruského průzkumného letadla, které minulý týden zasáhla syrská raketa. Moskva z incidentu obviňuje Izrael a tvrdí, že za ruským strojem se kryla jeho stíhačka. Právě na žádost Izraele Rusko před pěti lety dodávku obranných systémů do Sýrie zastavilo.

Rakety S-300 mají dosah 250 kilometrů a jsou schopny zasáhnout několika cílů najednou. Moskva dodala tyto zbraně už několika zemím, mimo jiné Íránu nebo Číně. Samotná ruská armáda nyní disponuje modernější verzí S-400 a pracuje zároveň na vývoji další generace S-500.

Rusko už před pěti lety připravovalo dodávku raket S-300 Sýrii, ale na žádost Izraele byl kontrakt pozastaven. „Teď se situace změnila, a to nikoli naší vinou,“ poznamenal v pondělí ruský ministr obrany.

Šojgu rovněž oznámil, že Damašek dostane z Moskvy komunikační systémy, které umožní syrské protivzdušné obraně identifikovat ruské letouny. Dodávka má vyloučit možnost dalších leteckých incidentů.

Ruský ministr dále konstatoval, že ruská armáda bude nad Středozemním mořem rušit družicovou navigaci, palubní radiolokátory a komunikační systémy bojových letounů, které budou útočit na pozemní cíle v Sýrii. Podobné operace provádějí vzdušné síly Izraele, které v Sýrii ničí údajné íránské objekty. Írán je spojencem syrské armády.

Ruský prezident již o dodání protiraketových systémů do Sýrie telefonicky hovořil s izraelským premiérem, uvedl Kreml. Jak prezidentský úřad ve svém prohlášení dodal, Vladimir Putin Benjaminu Netanjahuovi mimo jiné řekl, že cílem ruských kroků je ochránit ruskou armádu.

Rozložení sil v Sýrii – září 2018 až únor 2019
Zdroj: syria.liveuamap.com

Ruská armáda operuje v Sýrii na základě pozvání od vlády tamního prezidenta Bašára Asada od 30. září 2015. Její intervence pomohla Asadovi udržet se u moci a dobýt zpět většinu území na opozičních jednotkách i organizaci Islámský stát.