Dohoda s Británií bude do dvou měsíců, tvrdí Barnier. Johnson mluví o ponížení Londýna

Do brexitu zbývá 200 dnů, rozkol mezi vládními konzervativci trvá (zdroj: ČT24)

Dohodu o rozluce Velké Británie s Bruselem je realistické očekávat za šest až osm týdnů. Podle agentury Reuters to tvrdí unijní vyjednavač Michel Barnier. Vládní plán odchodu ovšem kritizuje exšéf britské diplomacie Boris Johnson, který jej přirovnal k „sebevražedné vestě“ a prohlásil, že premiérka Theresa Mayová dostane Británii do ponižujícího postavení vůči Bruselu. Do odchodu Spojeného království z EU zbývá už jen 200 dnů.

Pokud se jednání protáhnou, jak očekává Barnier, EU bude muset svolat mimořádný summit, kde by se dokument schvaloval. Podle listu The Guardian je možným datem 13. listopad.

Jakoukoli dohodu s Unií ale musí potvrdit britský parlament, který nebude od 20. prosince do 7. ledna zasedat. Pokud by přitom dohodu v lednu odmítnul, rozvod zřejmě proběhne bez dohody, což je varianta, na kterou se už připravuje Londýn i Brusel.

Současný brexitový plán britské vlády počítá s přijetím společných pravidel pro výměnu zboží, ale nikoli služeb. Unijní vyjednavač Barnier však už dříve naznačil, že Unie na něco takového nepřistoupí.

Dělá z Británie padavku, kritizoval Johnson plán Mayové

Exministr zahraničí Johnson v uplynulých dnech kvůli podobě chystané odluky znovu kritizoval ministerskou předsedkyni Mayovou. „Oblékli jsme britskou ústavu do sebevražedné vesty a rozbušku předali do rukou (hlavního vyjednavače EU) Michela Barniera,“ charakterizoval exministr dohodu o brexitu dojednanou v červenci na venkovském sídle britských premiérů v Chequers.

Právě kvůli nesouhlasu s její podobou Johnson odešel z kabinetu a ze stejného důvodu odstoupil i ministr pro brexit David Davis. „V každém stadiu vyjednávání zatím Brusel dostal to, co chtěl… Podle návrhu z Chequers musíme přijmout jejich pravidla – navždycky – a na formulování těchto pravidel nebudeme mít žádný vliv. Je to ponižující. Vypadáme jako
čtyřicetikilová padavka, kterou komicky vyřídí dvousetkilová gorila,“ napsal exministr.

Johnsonovo aktuální vyjádření tak jen znovu potvrdilo nejednotu vládních konzervativců v otázce odchodu ze společenství. Bývalý první náměstek ministra pro brexit Steve Baker řekl, že nejméně osmdesát poslanců Konzervativní strany je připraveno hlasovat proti plánu Mayové. Pokud se prý premiérka bude snažit prosadit svůj plán v parlamentu i díky hlasům opozičních labouristů, hrozí podle Bakera, že Konzervativní strana „utrpí katastrofický rozkol“.

Mluvčí Mayové ale Bakerova slova odmítl. „Chequers je jediný plán na stole, který prosadí vůli britského lidu a zároveň zabrání klasické hranici v Severním Irsku,“ citoval mluvčího deník The Guardian.

Politické kariéře Johnsona může uškodit aféra

Sám „rebel“ Johnson tento týden oznámil rozvod s manželkou. Britská média spekulují, že příčinou rozpadu svazku je další exministrova nevěra a komentátoři soudí, že okolnosti rozchodu mohou ohrozit další politické ambice někdejšího starosty Londýna.

Brexitový plán britské vlády počítá s přijetím společných pravidel pro výměnu zboží, ale nikoli služeb. Vyjednavač EU Barnier však už naznačil, že Unie na něco takového nepřistoupí.