Papeže Františka v Dublinu uvítá o milion lidí méně než Jana Pavla II. v roce 1979

Události: Papež navštíví Dublin (zdroj: ČT24)

Do víkendové návštěvy papeže v Irsku zbývají hodiny. Tamní premiér vyjádřil naději, že Irsko a Vatikán zahájí novou kapitolu vztahů – po skandálech se zneužíváním dětí kněžími. Stejný problém aktuálně řeší i jiné země, nejnověji Spojené státy. Papež před několika dny zveřejnil další omluvu a zdůraznil nutnost nápravy.

Je to teprve druhá návštěva papeže v Irsku. V roce 1979 tu byl Jan Pavel II., zemi by ale zemi po téměř čtyřiceti letech nepoznal. V sedmdesátých letech byla na zeleném ostrově trestná antikoncepce i homosexualita a rozvod neexistoval. V roce 2015 Irové v referendu schválili sňatky lidí stejného pohlaví, v květnu letošního roku odsouhlasili i potraty a premiér Leo Varadkar se netají tím, že je gay.

Papež František se během své víkendové návštěvy Irska setká i s tamními oběťmi sexuálního zneužívání kněžími a v sobotu se za oběti pomodlí v dublinské katedrále. Cesta se koná u příležitosti Světového setkání rodin, které v Dublinu začalo v úterý 21. srpna.

Mluvčí Greg Burke Vatikánu uvedl, že papež taková setkání pořádá v každé zemi, kde se tyto nepravosti děly. Podobná schůzka se konala i letos v lednu při jeho návštěvě v Chile.

Na papežově nedělní mši pod širým nebem v dublinském parku se očekává půl milionu lidí. Server BBC v této souvislosti nicméně připomněl, že Jana Pavla II. v roce 1979 přišlo na stejné místo pozdravit odhadem 1,25 milionu lidí.

Papež je pod tlakem kvůli skandálům sexuálního zneužívání nezletilých

Papež je v posledním roce pod velkým tlakem kvůli sexuálnímu zneužívání nezletilých kněžími v minulosti a kvůli zakrývání těchto zločinů některými místními církevními představiteli. V případě chilské katolické církve se František dlouho zastával jednoho z biskupů, který zneužívání kryl.

Letos v květnu svolal papež do Vatikánu všechny chilské biskupy a obvinil je, že děti před pedofilními kněžími nedostatečně chránili. Všichni chilští biskupové poté nabídli rezignaci.

Papežovy omluvy věřícím nestačí

V pondělí Vatikán zveřejnil dopis, v němž se papež v několika jazycích omluvil za to, že církev zneužívání léta ignorovala. Dopis byl zveřejněn několik dnů poté, co velká porota v americkém státě Pensylvánie vydala zprávu o tamním zneužívání dětí kněžími. Podle ní jen v tomto americkém státě v uplynulých sedmdesáti letech na tři stovky duchovních zneužilo nejméně tisíc dětí.

Ne všichni ale papežovu omluvu přijali. „Oběti zneužívání už jsou unaveny prázdnými omluvami a vyjádřeními solidarity, které nedoprovází jasná výzva k činům,“ uvedla Maeve Lewisová, šéfka irské organizace One in Four, která pomáhá lidem sexuálně zneužívaným v dětství. Podle jejího názoru je papežova návštěva Irska pro mnohé stresující a vyvolává „staré pocity studu, ponížení a zoufalství“.

Na mše chodí stále méně lidí v Irsku i Pensylvánii

„Katolická církev má svou roli v irské společnosti, ale takovou, kde je součástí společnosti, nikoliv středem. Nemůže rozhodovat o našich zákonech,“ prohlásil irský premiér Varadkar.

Moc církve oslabily skandály; vedle zneužívání dětí také zotročování takzvaně padlých žen. Obětí byly desetitisíce. Před čtyřiceti lety chodilo na mši 80 procent Irů, dnes jich přijde 35 procent.

Obětí je mnohem více

Minulost by papežovu cestu do Irska tolik nezastínila, nebýt zprávy Velké poroty z Pennsylvánie z minulého týdne, kde vyšetřovatelé odhalili tři stovky kněží, kteří během sedmdesáti let zneužili přes tisíc dětí. Zároveň upozornili, že případů může být daleko víc.

Během týdne se přihlásilo dalších padesát obětí, například Tima Lennona znásilnil kněz, když mu bylo dvanáct. Je přesvědčen, že církev skandál ani teď skutečně řešit nechce. „Slova, slova, slova, myšlenky a modlitby nezajistí dětem bezpečí,“ uvedl na adresu katolické církve Lennon.

Vyšlo najevo, že církev provinilé duchovní kryla a záznamy o jejich zločinech utajila. Vyšetřování ale začíná i na dalších místech Spojených států. Špičky církve tentokrát slibují maximální otevřenost.

„Dosud nevíme, jaké materiály bude kancelář hlavního žalobce požadovat. Bude mít k dispozici veškeré materiály, které bude chtít vidět,“ uvedl arcibiskup ze Saint Louis ve státě Missouri. Také ve Spojených státech přišlo do kostelů po zveřejnění skandálu méně lidí. Mnozí vyčkávají, jak se k němu vyjádří papež František po příletu do Irska.