Kvůli únosu Vietnamce hrozí rozpad slovenské vlády, Kaliňák byl na detektoru lži

Vyjádření Roberta Kaliňáka ke zkoušce na detektoru lži (zdroj: ČT24)

V souvislosti s únosem vietnamského manažera absolvoval bývalý slovenský ministr vnitra Robert Kaliňák (Smer-SD) zkoušku na detektoru lži. Na brífinku oznámil, že zkouškou údajně prošel až na dvě otázky, které přímo nesouvisely s kauzou, kvůli níž hrozí na Slovensku rozpad koalice.

Kaliňák oznámil, že pouze dvě otázky, které dostal, přístroj vyhodnotil tak, že pravděpodobně nemluví pravdu. Šlo o otázky, zda se bojí, že přístroj nevyhodnotí jeho odpovědi správně, a jestli někdy v životě někomu udělal něco špatného. 

Exministr údajně odpovídal i na čtyři klíčové otázky: zda věděl v době návštěvy vietnamské delegace v Bratislavě o únosu (odpověď byla NE), zda jej pomáhal organizovat (opět NE), zda dával pokyny svým podřízeným, aby ho organizovali (NE), a zda věděl o tom, že omámený Vietnamec byl začleněn do vietnamské delegace (NE). Kompletní seznam otázek a odpovědí zveřejnil server Sme.sk.

Kaliňák test absolvoval u experta, u něhož v minulosti absolvoval test jiný slovenský politik Igor Matovič, píše slovenský list Denník N. Dotyčnou společnost Akruks vlastní Nihad Malkič a test měl proběhnout na přístroji Diana-7 vyrobeném v Rusku. Server webnoviny.sk v roce 2014 napsal, že Malkič podniká s dcerou Vladimíra Mečiara Magdou.

Matovič je bývalý podnikatel a v současné době předseda opoziční strany OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti. Detektor absolvoval víckrát – jednou dostal kupříkladu dotaz, zda podvedl stát při dovozu rotačky – podle svých slov prošel. Minulý rok ho k testu na detektoru lži vyzval bývalý zaměstnanec vydavatelství regionPress, podle něhož Matovič prodej své firmy zmanipuloval.

Politický analytik Baránek: Kiska zpochybnil práci vyšetřovatelů, v kauze je řada nejasností (zdroj: ČT24)

Ministryně vnitra ztratila Kiskovu důvěru

Předseda koaliční strany Most-Híd Béla Bugár prohlásil, že pokud se potvrdí podezření, že slovenští vládní představitelé na únosu aktivně spolupracovali, je připraven z koalice odejít. Kvůli případu se už sešli nejvyšší slovenští ústavní činitelé. Prezident Andrej Kiska v pondělí oznámil, že ministryně vnitra Denisa Saková ztratila jeho důvěru, ta ale pochybení odmítá a rezignovat nehodlá.

Vietnamec Trinh Xuan Thanh v Německu žádal o udělení politického azylu, když byl v Berlíně unesen. Podle Denníku N ho následně příslušníci vietnamské tajné služby dopravili na palubu slovenského vládního speciálu a odletěli zpět do vlasti. Berlín považuje čin za únos a porušení mezinárodního práva.

Podezření ze zneužití vládního speciálu bude vyšetřovat inspekce ministerstva vnitra, která přímo spadá pod ministryni Sakovou, informoval Denník N. Saková chce zbavit mlčenlivosti všechny příslušníky Úřadu pro ochranu ústavních činitelů a diplomatických misí.

„Jestli se prokáže, že vietnamská strana ve skutečnosti zneužila situaci a zneužila náš speciál, aby někoho odvezla mimo schengenský prostor, bude to mít zásadní a tvrdé dopady na naše bilaterální vztahy a může to vyústit v tvrdé diplomatické kroky,“ řekl v pondělí slovenský premiér Peter Pellegrini podle serveru Pravda.sk.

Kaliňák skončil, stejně jako celá tehdejší vláda Roberta Fica (Smer-SD), v důsledku politické krize, která vypukla na Slovensku po brutální vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky.