Fotbalisté anglického klubu ze čtvrté ligy přešli na veganskou stravu, mají uznání i od OSN

Fotbalisté anglického klubu ze čtvrté ligy přešli na veganskou stravu (zdroj: ČT24)

Fotbalisté většinou skórují na hřišti. Anglický klub Forest Green Rovers teď vede jedna nula na poli ochrany životního prostředí – a od pondělí to má i oficiálně potvrzené od mezinárodního společenství. Ekologický přístup vyznává při spotřebě energie i údržbě stadionu, hráči úplně přešli na veganskou stravu. Klub se také připojil k iniciativě, která chce zastavit klimatické změny podle Pařížské dohody.

Loni klub poprvé v historii postoupil do čtvrté nejvyšší soutěže anglické fotbalové ligy, teď slaví další vítězství – Forest Green Rovers jako první sportovní klub na světě získal certifikát OSN – ocenění za to, že nezanechává uhlíkovou stopu na životním prostředí.

Zásluhu na tom má šéf klubu, přesvědčený ekolog a vegan, který svoji filozofii přenesl nejdřív na hráče a pak i na fanoušky. Šířit ji chce ještě dál a inspirovat třeba prestižní Manchester United nebo Real Madrid.

„Vím, že o tom přemýšlejí, s některými jsem o tom mluvil. Tím důvodem, proč to dosud neudělali, je tak trochu strach. Třeba bude trochu oříšek zavést veganský jídelníček v americkém sportovním klubu. Proto si s nimi vyměňujeme naše zkušenosti. Dělá jim starost i to, jak takové změny provést a přitom si udržet fanoušky,“ uvedl šéf fotbalového klubu Forest Green Rovers Dale Vince.

S podobnými obavami zpočátku bojoval i jeho klub založený téměř před 130 lety ve městě Nailsworth na jihozápadě Anglie. Veganskou stravu nejdřív servíroval svým hráčům a zaměstnancům. Pak hamburgery, klobásy nebo jiné pokrmy z hovězího a vepřového masa zmizely i ze stánků pro fanoušky – i ti si rostlinnou stravu brzy oblíbili. Dnes jich chodí až čtyřikrát víc než dřív.

„Fanoušci, kteří přijdou na zápas, to jídlo vidí a zkusí. A to, co jsem zatím ochutnal já, bylo skvělé,“ řekl fotbalista klubu Forest Green Rovers Joseph Mills.

A také celý fotbalový areál je pokud možno ekologický. Závisí na energii z obnovitelných zdrojů, kdy dvacet procent pokryje ze svých solárních panelů na střeše, zbytek odebírá z větrných elektráren. Fotbalisté trénují na organickém trávníku, který seče robot na solární pohon.

Co nejvíc taky využívají dešťovou vodu, aby minimalizovali odběr z veřejné sítě. A mezinárodní fotbalový svaz vyhlásil klub za nejekologičtější na světě.

„Fotbalové kluby mají obrovský vliv na chování a myšlení lidí. Můžeme vidět, jak velcí fotbaloví hráči ovlivňují lidi i jejich životy. Můžou ovlivnit společnost, aby sáhla ke změnám. A když je budou dělat samy, budou dobrým příkladem,“ uvedl šéf klubu Vince.

I proto má všechna auta na elektrický pohon. Dobíjecí panely postavil i na parkovišti pro fanoušky. Klub Forest Green Rovers je středem dění – ve městě, kde žije přes sedm tisíc obyvatel, má stadion s kapacitou víc než pět tisíc diváků. A plánuje postavit nový - moderní Eco Park ze dřeva a recyklovaných materiálů.