Bavorští pohraničníci smí kontrolovat na české hranici jen s povolením, upřesňuje Seehofer

Nově zřízená bavorská pohraniční policie bude moci provádět kontroly na hranicích s Rakouskem a Českou republikou, ale jen s příslušným povolením, případně na žádost německých spolkových úřadů. Oznámil to německý ministr vnitra  a předseda Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer s tím, že se na tom dohodla německá vláda se zemskou. Nová bavorská bezpečnostní složka tak bude fungovat jako pomocný sbor spolkové policie, které zůstane nadále hlavní slovo při ochraně hranic.

Pokud bude nutné řešit otázky oprávněnosti pobytu v zemi, musí bavorská policie věc bez průtahů předat k řešení spolkové policii. „Vykázání (od hranic) může uskutečnit jen spolková policie,“ vysvětlil Seehofer. 

Seehofer v neděli reagoval na sobotní vyjádření bavorského premiéra Markuse Södera. Ten uvedl, že bavorská vláda se dohodla se spolkovou vládou na budoucí spolupráci mezi spolkovou a zemskou policií při kontrole hranic s Rakouskem a Českou republikou. Podle Södera jde o to, aby na hranici působila samotná bavorská pohraniční policie.

Bavorsko jako jediná z německých spolkových zemí mělo do konce 90. let vlastní pohraniční policii, která fungovala společně se spolkovou. Letos 1. července pak otevřelo v Pasově centrálu své vlastní pohraniční policie, která tím zahájila svou činnost. Do roku 2023 se má zdvojnásobit dosavadní počet 500 příslušníků zásahových jednotek, které hlídkovaly u hranic.

Kromě nelegálních migrantů se má bavorská pohraniční policie soustředit i na boj s přeshraniční kriminalitou – zejména na obchod s drogami. Právě z Česka směřuje k západním sousedům velké množstí pervitinu. Loni německá policie zaznamenala 2127 deliktů souvisejících s obchodováním s touto drogou.

Seehofer se snaží pomalu prosadit svůj migrační plán

Právě silnější kontrolu hranic a vracení migrantů zařadil německý ministr vnitra Horst Seehofer do svého plánu pro zvládnutí migrace. Ten poprvé představil v sobotu 10. července . Právě bod o vracení migrantů, kteří už požádali o azyl v jiné zemi EU, zažehnul spor ohrožující samotnou spolkovou vládu.

Strany koalice se nakonec dohodly na rychlejším vracení migrantů do země EU, kde se poprvé zaregistrovali. Migranti budou čekat na rozhodnutí o vrácení do země první registrace ve stávajících zařízeních spolkové policie v bezprostřední blízkosti hranic. 

Některá opatření prosazovaná Seehoferem ale mohou fungovat pouze v případě součinnosti dalších zemí. Například Itálie se přitom opětovnému přijímání žadatelů o azyl odmítnutých na německo-rakouské hranici brání. Severoafrické země zase nechtějí na svém území tolerovat přijímací centra pro migranty zachráněné ve Středozemním moři. Tento koncept přitom mezitím přijala za svůj i Evropská unie.