Thajské fotbalisty objevil potápěčský A-tým. „Dnes vás nezachráníme, jsme jen dva. Přijdeme. Přijde hodně lidí“

První cizí tváře, které mladí fotbalisti po deseti dnech strávených v thajské jeskyni uviděli, patřily špičkovým britským potápěčům Richardu Stantonovi a Johnu Volanthenovi. Dvojice se účastní pátracích a záchranných operací po celém světě a má za sebou řadu hrdinských činů.

Na videozáznamu, který v pondělí zveřejnily na Facebooku thajské speciální jednotky, je slyšet, jak jeden z Britů hovoří anglicky s chlapci. „Kolik vás je?“ ptá se jich. „Třináct,“ odpovídají. „Třináct? To je skvělé,“ reaguje záchranář.

Následně se malí fotbalisté ptají, kdy je dostanou do bezpečí. Na to druhý ze záchranářů odpovídá: „Dnes ne. Jsme tady jen dva. Musíme se potápět. Přijdeme. O. K.? Přijde hodně lidí. My jsme první.“ Poté mladým fotbalistům sdělili, že jsou v temné jeskyni už deset dní, a pochválili je, že jsou „velmi silní“.

Hrdinové ověnčení medailemi

Oba britští potápěči jsou ve svém oboru na špičce. Za desetidenní záchrannou akci ve Francii v roce 2010 dostali medaili. Stanton se navíc podílel na záchraně třinácti britských vojáků v mexické jeskyni v roce 2004.

Místopředseda Britské rady pro záchranu v jeskyních Bill Whitehouse označil dvojici za „ A-tým“. Do Thajska dorazili jako dobrovolníci. V jeskyni jim pomáhá ještě jeden kolega – Brit Robert Harper, uvedl britský list The Sun.

Šestapadesátiletý Stanton je bývalý hasič, který má na svém kontě 35 let zkušeností, je považován za nejlepšího evropského jeskynního potápěče. Před šesti lety obdržel dokonce řád britského impéria.

„Můj největší úspěch je záchrana šesti britských vojáků. Byli uvězněni devět dnů a museli jsme je naučit potápět se v dlouhém tunelu, abychom je dostali ven. Trvalo to devět hodin,“ řekl Stanton v roce 2012 ve vysílání CoventryLive.

„Jsme velmi dobří přátelé. Myslím, že to, co Rick dělá, je fantastické. Chce to určitý typ osobnosti, dělat, co dělá on. Absolvoval řadu záchranných operací a někdy musel z jeskyně vynášet i mrtvá těla,“ řekla listu Sun Stantonova známá.

Vylepšená výbava umožňuje potápění do 200 metrů

Sedmačtyřicetiletý Volanthen začínal jako jeskyňář, i když profesí je počítačový inženýr. Jako potápěč testoval v anglické jeskyni ve Wookey Hole vybavení, které by prodloužilo dobu pobytu pod vodou a zvýšilo hloubku ponoru. V současné době se potápěči mohou dostat do hloubky téměř dvě stě metrů.

Právě moderní přístroje zřejmě dvojici umožnily proniknout hluboko do jeskyně až k uvězněným chlapcům. Teď společně zkoumají, jaká technika by byla pro chlapce, kteří neumějí ani plavat, pro cestu ven nejlepší.