OBSE: Kampaň před volbami v Turecku nebyla úplně férová

V kampani před nedělními parlamentními a prezidentskými volbami v Turecku neměly opoziční strany stejné podmínky jako vládní strana. Oznámila to Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která zajistila pozorovatelskou misi. Sčítání hlasů podle ní provázely drobné nesrovnalosti.

„Byli jsme svědky omezení základních svobod, což tyto volby ovlivnilo. Doufáme, že Turecko tato omezení zruší co nejdříve,“ řekl José Ignacio Sánchez Amor z OBSE. Dodal, že „i když příležitosti nebyly rovnocenné, většina kandidátů mohla veřejnosti tlumočit svůj program“.

Ohledně volebního dne v předběžné hodnotící zprávě OBSE stojí, že „obecně byly dodrženy všechny postupy“. Organizace zaznamenala určitá pochybení při sčítání hlasů. Některé lístky nebyly orazítkovány komisemi, pod něž spadaly volební místnosti, a hlasovací lístky nebyly v místnostech systematicky zaregistrovány. 

Výtky se také týkaly přítomnosti nepovolaných osob – často policistů – a jejich zasahování do volebního procesu.

OBSE ale ocenila vysokou volební účast. V neděli k urnám přišlo 87 procent oprávněných voličů. Podle organizace tím Turci dali najevo svou oddanost demokracii.

Po sečtení více než 99 procent hlasů dosavadní prezident Recep Tayyip Erdogan obhájil mandát ziskem více než 52 procent hlasů. Jeho Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) těsně nedosáhla na nadpoloviční většinu křesel v parlamentu.

Erdogan se dočkal gratulací ze západu

Erdoganovi ke znovuzvolení blahopřála německá kancléřka Angela Merkelová, podle níž chce být Berlín partnerem „stabilního a pluralitního Turecka“. Ankara by podle ní měla posílit principy právního státu a podíl občanů na demokratickém rozhodování.

Její vláda měla v minulosti s Erdoganem spory mimo jiné kvůli zadržování německých občanů v Turecku či zákazu kampaně tureckých politiků před příslušníky několikamilionové turecké menšiny v Německu. Naopak důležitou roli Turecko sehrálo při zastavení proudu lidí mířících do Evropy v roce 2015.

České ministerstvo zahraničí se gratulaci vyhnulo.


Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že respektuje vůli tureckých voličů a Spojené státy se těší na konstruktivní spolupráci s Erdoganem. „Vyzýváme všechny zvolené představitele včetně prezidenta Erdogana, aby reprezentovali různé názory všech občanů Turecka a posilovali tureckou demokracii,“ uvedl úřad v prohlášení.