Kupujte naši ropu, nesahejte nám na rakety, pak dohodu dodržíme, vzkázal Evropě Chameneí

Teherán chce, aby Evropa dál kupovala íránskou ropu (zdroj: ČT24)

Írán si klade sedm podmínek, za jakých je ochoten dodržovat jadernou dohodu poté, co od ní odstoupily Spojené státy. Jedním z hlavních požadavků je, aby evropské země dál kupovaly íránskou ropu. Zároveň se mají zavázat, že se nebudou snažit dohodu pozměnit tak, aby se vztahovala i na íránské operace na Blízkém východě čí balistický program. Podmínky zveřejnil na svém webu nejvyšší íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Ostatní signatáři chtějí dohodu dodržovat i po odstoupení Spojených států. Pro Teherán je do budoucna klíčový hlavně prodej „černého zlata“. „Evropa by měla plně garantovat odbyt íránské ropy. Pokud by Američané poškodili naše prodeje, Evropané by to měli nahradit tím, že nakoupí íránskou ropu místo nich,“ uvedl Chameneí.

Signatáři dohody prý musí rovněž slíbit, že se nebudou snažit jadernou dohodu pozměnit tak, aby se vztahovala na íránské operace na Blízkém východě a na íránský balistický program. „Evropské banky by měly chránit obchodování s islámskou republikou. Nechceme mít konflikt s těmito třemi státy (Francií, Německem a Británií), ale zároveň jim nedůvěřujeme,“ upozornil Chameneí.

Chameneí: USA jsou jako kocour Tom, znovu prohrají

Íránská kritika ale míří na administrativu amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten hrozí Teheránu dalšími sankcemi, pokud se země nevzdá jádra a nestáhne své jednotky ze Sýrie. „Rozpočet íránské armády vzrostl od chvíle, co Obama vyjednal jadernou dohodu o víc než čtyřicet procent. Jenom další ukazatel toho, že to celé byla velká lež. Ale s tím je konec,“ zdůrazňuje šéf Bílého domu.

Teherán přitom další rozhovory s Washingtonem odmítá. „Islámská republika nemůže jednat s vládou, která snadno porušuje mezinárodní dohody, odstupuje od nich a teatrálně se tím chlubí v televizi,“ prohlásil Chameneí.

„Spojené státy zkoušely různými politickými, hospodářskými, vojenskými a propagandistickými zásahy podkopat islámskou republiku během posledních čtyřiceti let, ale všechny tyto pokusy selhaly,“ upozornil Chameneí. „Stejně jako slavný kocour v Tomovi a Jerrym opět prohrají,“ dodal.

Trump a jeho tým se snaží hledat podporu v Evropě – ministr zahraničí USA Mike Pompeo proto jednal se šéfem německé diplomacie, zatím ale bez úspěchu. „Myslím, že jsme ještě daleko od dosažení kompromisu. A to z toho důvodu, že naše cesty, kterými jsme se vydali, jsou příliš rozdílné. Ale dialog musí pokračovat,“ říká německý ministr zahraničí Heiko Maas.

O Íránu a jaderné dohodě by měla být řeč i na čtvrtečním setkání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem.