Pompeo doufá ve společný postup Spojených států a Evropy vůči Íránu

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo doufá ve společný postup s Evropou vůči Íránu. Záměrem USA prý při odstoupení od jaderné dohody nebylo Evropu poškodit, řekl Pompeo v televizní stanici Fox News. Bezpečnostní poradce amerického prezidenta Michael Bolton v pořadu CNN na toto téma řekl, že americké sankce proti evropským firmám, které obchodují s Íránem, jsou „možné“.

Záležet to bude na „chování ostatních vlád“, řekl Bolton. Pompeo doufá, že se v následujících dnech a týdnech podaří společně dosáhnout dohody, která bude fungovat a skutečně chránit svět nejen před íránským jaderným programem, ale i jejich raketami.

Podle amerických zákonů se nové sankce mohou dotknout i firem, které podnikají v Íránu a zároveň v USA. Americké firmy s nimi pak budou muset své obchody rovněž pozastavit.

Americký prezident Donald Trump v úterý oznámil rozhodnutí odstoupit od jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Podle něj je smlouva neúčinná, neboť nezabránila tomu, aby Teherán pokračoval v úsilí vyrobit jaderné zbraně. 

Trump tímto krokem znepokojil své evropské spojence, kteří byli pro pokračování dohody. Svět uvrhl do nejistoty ohledně dodávek ropy a zvýšil riziko konfliktu na Blízkém východě, napsala agentura Reuters.

Americký prezident uvedl, že sankce se dotknou zahraničních firem, které obchodují s Teheránem. Podle Washingtonu budou po přechodném období 90, případně 180 dnů obnoveny veškeré sankce, které platily před uzavřením dohody v roce 2015.

Týkat se budou ropných či energetických společností, dodávek kovů a dalších surovin, prodeje automobilů a letadel nebo íránského bankovního sektoru. Postiženy zřejmě budou mimo jiné ropné společnosti Total či Shell, automobilky Volkswagen, Renault nebo Peugeot, strojírenský gigant Siemens či letečtí výrobci Airbus a Boeing.

Evropa chce změnit postoj Bílého domu

Evropské státy doufají, že se jim podaří USA přesvědčit, aby svůj postoj změnily. Dosáhnout toho podle aktuálního vyjádření německého ministra hospodářství Petera Altmaiera hodlají rozhovory a vysvětlováním, že tímto krokem ztratí všichni.

Protesty v Teheránu proti odstoupení USA od iránské jaderné dohody
Zdroj: Reuters

Na rozhovorech o možných dopadech amerických protiíránských sankcí na firmy, které obchodují s Íránem, se už v pátek dohodl Trump s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

Rúhání zopakoval, že Írán dohodu dodrží, pokud nebudou zavedeny sankce

Budou-li zájmy Íránu zachovány, Teherán se bude dohodou o íránském jaderném programu z roku 2015 nadále řídit, zopakoval íránský prezident Hasan Rúhání. Podobu dohody bez účasti USA, které od ní odstoupily v úterý, se při nynější zahraniční cestě do Pekingu, Moskvy a Bruselu snaží dojednat íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf.

„Pokud zbývajících pět zemí, tedy Rusko, Čína, Francie, Německo a Británie, od dohody neodstoupí, Írán ji bude navzdory snaze Spojených států i nadále dodržovat,“ řekl Rúhání při setkání se srílanským prezidentem. Zájmy Íránu přitom mínil ochranu před sankcemi proti klíčovým odvětvím íránského hospodářství.