Katalánsko by mohlo mít brzy premiéra. Puigdemont za sebe navrhl kandidáta, který není stíhán

Katalánským premiérem by mohl být Quim Torra (zdroj: ČT24)

Katalánský expremiér Carles Puigdemont navrhl na svého nástupce v čele regionální vlády separatistického poslance Quima Torru. Informoval o tom deník La Vanguardia s odvoláním na šéfa katalánského parlamentu Rogera Torrenta. Pětapadesátiletý Torra má šanci stát se novým katalánským premiérem, protože na rozdíl od tří předchozích kandidátů není trestně stíhán. Hlasování katalánského parlamentu o Torrovi by se mělo konat příští týden.

Katalánského spisovatele a advokáta Torru, který je poslancem regionálního parlamentu od letošního ledna, navrhl Puigdemont proto, že brzy vyprší lhůta pro schválení nového katalánského premiéra. Pokud region nebude mít předsedu vlády do 22. května, budou se v této autonomní oblasti Španělska muset konat nové předčasné volby.

S novým kandidátem přišel Puigdemont poté, co ve středu španělský ústavní soud na podnět španělské vlády pozastavil platnost zákona, který minulý týden přijal katalánský parlament a který měl umožnit schválení katalánského premiéra bez osobní účasti kandidáta na zasedání parlamentu. Právě to byla překážka pro schválení předchozích tří kandidátů, jimiž byli od ledna Puigdemont, Jordi Sánchez a Jordi Turull.

Všichni tři čelí obvinění ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska. Sánchez a Turull jsou kvůli tomu ve vazbě a Puigdemont utekl před justicí loni koncem října do Belgie. Nyní je Puigdemont v Německu, kde čeká na rozhodnutí soudu o vydání do Španělska.

Média: Torra má rád Churchilla, ale psal xenofobní tweety

Quim Torra je členem Puigdemontovy koalice Společně za Katalánsko (JxCat). V roce 2015 byl pět měsíců šéfem separatistické kulturní organizace Ómnium Cultural a poté od března 2016 do října 2017 ředitelem barcelonského střediska pro výzkum problémů současnosti.

Podle katalánského deníku El Nacional má Torra ve své kanceláři v parlamentu fotografii Winstona Churchilla a výňatek z jeho projevu z roku 1940 v britské Dolní sněmovně „Nikdy se nevzdáme“. Na dveřích kanceláře má podle deníku cedulku „Chystáte se vstoupit na svobodné území Katalánské republiky“.

Katalánský deník El Periódico přinesl seznam údajně Torrových tweetů z let 2011–2014, které deník označil za xenofobní. Jako příklad uvedl třeba tweet: „Žijeme pod španělskou okupací od roku 1714“.

Katalánsko nemá vládu od loňského října, kdy ji Madrid sesadil kvůli snahám o nezávislost regionu. Od té doby převzala španělská vláda vedení regionu. Přímá správa Madridu má skončit, až bude nová katalánská vláda.

V pátek zahájí předseda regionálního parlamentu Torrent konzultace s politickými stranami a poté by měl Torra oficiálně navrhnout a svolat plenární zasedání, zřejmě na pondělí. V prvním kole ale nejspíš Torra zvolen nebude, protože je nutná absolutní většina. Tu sice separatisté mají, ale malá separatistická strana CUP se asi zdrží hlasování. Ve druhém kole stačí většina prostá a tu separatisté mají i bez CUP.