Katalánská exministryně se vydala skotské policii. Čeká ji řízení o vydání do Španělska

Bývalá katalánská ministryně školství Clara Ponsatíová se vydala policii ve Skotsku. Do vazby ale nemusí, neboť místní soudce stanovil kauci. Soud o jejím případném předání španělským úřadům začne jednat v polovině dubna. Ponsatíová je ve Španělsku obžalována ze vzpoury a zpronevěry. Kromě ní čelí obžalobě ze vzpoury několik dalších Katalánců. V Barceloně zasedal katalánský parlament a odhlasoval dvě rezoluce týkající se práv politiků, kteří jsou ve vazbě nebo v exilu.

Podle právníků bude Ponsatíová usilovat o propuštění na kauci. Bývalá katalánská ministryně přednáší na univerzitě v St. Andrews, jejíž zaměstnanci se za ni postavili. Politička přišla na policejní stanici v Edinburghu se svým právníkem Aamerem Anwarem. Soud má o případné kauci rozhodnout ještě ve středu. Anwar řekl, že Ponsatíová je rozhodnuta svést právní bitvu.

Bývalá ministryně tvrdí, že jí Španělsko nezaručí spravedlivý proces. Většina politiků, kteří prosazovali nezávislost Katalánska, je nyní buď v exilu, nebo za mřížemi.

„Stejně jako jiní katalánští politici jsem i já v říjnu 2017 prosazovala mírumilovné demokratické referendum. A teď čelím obžalobě ze vzpoury a ohrožování jednoty španělského národa,“ sdělila Ponsatíová v prohlášení.

Separatisté znovu zvažují Puigdemonta coby premiéra

Katalánský parlament mezitím odhlasoval dvě rezoluce o právech politiků, kteří jsou kvůli podpoře nezávislosti v exilu nebo ve vazbě. Text podpořily tři separatistické strany, jež mají ve 135členném parlamentu většinu 68 hlasů.

„Nepřejeme si, aby existovali političtí vězni a političtí uprchlíci. Nikdo nemůže vyloučit naše demokraticky zvolené ministry za to, co obhajují. Požadujeme respekt k výsledku voleb z 21. prosince,“ řekla ve svém vystoupení Marta Madrenasová z nejsilnější separatistické koalice Společně pro Katalánsko (JxCat).

Jak oznámila agentura AFP, rezoluce hájí právo bývalého premiéra Carlese Puigdemonta znovu zastávat funkci předsedy regionální vlády. Dále požaduje propuštění devíti separatistických politiků zadržovaných ve Španělsku.

Puigdemont odešel po loňském referendu o nezávislosti do exilu do Belgie, v neděli byl zatčen na základě španělského zatykače v Německu. O jeho případném vydání do Španělska musí rozhodnout německá justice.

Puigdemont se začátkem března vzdal kandidatury na premiéra, ale JxCat tuto možnost vrátila na stůl po Puigdemontově zatčení v Německu. Puigdemont by mohl být podle této strany jmenován premiérem v nepřítomnosti, píše AFP, což ale zakázal v lednu ústavní soud.

Proti řešení navrhovanému JxCat je další separatistická strana Republikánská levice Katalánska (ERC). Podporuje je naopak nejmenší ze separatistických stran Kandidátka lidové jednoty (CUP).