Poprav ve světě ubývá, nadějí je Afrika i Pákistán. Čína počty hrdelních trestů tají

Mluvčí AI Pařízková: 106 států už popravy zrušilo (zdroj: ČT24)

Počet lidí popravených ve světě rok od roku klesá. Loni bylo vykonáno podle oficiálních údajů bezmála tisíc trestů smrti – nejvíc v Íránu, Saúdské Arábii nebo Iráku. Oproti roku 2015 je to pokles o zhruba 40 procent. Situace se zlepšuje v Pákistánu i subsaharské Africe, vyplývá z výroční zprávy, kterou zveřejnila lidskoprávní organizace Amnesty International. Čína do statistiky není zahrnuta, podle odhadů tam ale jen loni zemřelo několik tisíc lidí.

Pokles je znatelný i oproti roku 2016, kdy byl popravou ukončen život 1032 lidem. Počet mrtvých se tak snížil o čtyři procenta. O 84 procent z oficiálně uvedeného celkového počtu 993 poprav se stejně jako v předchozím roce dělí Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán.

„U Číny platí, že to je největší popravčí ve světě. Kolik lidí zemře na popravišti v Číně, není nikde na celém světě,“ upozornila mluvčí Amnesty International ČR Martina Pařízková s tím, že ověřovat čísla je velmi obtížné. „Dokonce jeden z našich zdrojů z čínské univerzity v Pekingu mluví o tom, že už to jsou třeba desetitisíce, možná statisíce lidí, ale neumíme to ověřit, takže ta čísla nezveřejňujeme,“ dodala mluvčí.

Nejvíce trestů smrti, zachycených ve statistice, provedl oficiálně opět Írán, kde bylo vykonáno až 60 procent poprav z celého Blízkého východu. Naproti tomu výrazný pokles oproti roku předešlému zaznamenal Pákistán, kde počet vykonaných poprav klesl až o třetinu. Írán i Malajsie navíc přijaly legislativní dodatky, které omezují tresty smrti v případech spojených s drogami.

Drogy jsou celkově problém, protože podle mezinárodního práva by trest smrti za zločiny spojené s drogami vůbec neměl být udělován, přesto v roce 2017 patnáct zemí buď trest smrti udělovalo, nebo dokonce popravovalo – třeba Saúdská Arábie, Singapur nebo Írán.
Martina Pařízková
mluvčí Amnesty International ČR

USA už nejsou v první pětici

Podruhé za sebou nejsou podle zprávy AI v první pětici Spojené státy, kde počet poprav (23) i nově odsouzených k smrti (41) loni vzrostl, z dlouhodobého hlediska však počet odsouzenců zůstává nízký. Vykonávání trestů smrti po krátkém přerušení loni obnovily americké státy Arkansas, Ohio a Virginia.

Amnesty International si všímá zejména pozitivního vývoje v subsaharské Africe, která podle zprávy organizace jen potvrzuje celosvětový trend poklesu této praktiky. Trest smrti v loňském roce zrušila například západoafrická Guinea a kroky ke zrušení poprav učinily také Burkina Faso a Čad. Nařízené tresty smrti pro odsouzené za vraždu pak zrušila Keňa.

Hrdelní trest již zrušilo dvacet zemí v subsaharské Africe

„Pokrok v subsaharské Africe posiluje její pozici jakožto majáku naděje pro úplné zrušení (trestu smrti). Lídři regionu nám dávají naději, že odstranění tohoto krutého, nelidského a ponižujícího trestu je nadosah,“ uvedl generální tajemník organizace Salil Shetty.

„Jak vlády v tomto regionu i nadále pokračují v krocích vedoucích k omezování a rušení trestu smrti, izolace zbývajících zemí, jež pokračují ve vykonávání (poprav), nemůže být jasnější,“ pokračoval Shetty.

„Nyní, když dvacet zemí v subsaharské Africe zrušilo trest smrti za všechny zločiny, je nejvyšší čas, aby se zbytek světa vydal v jejich stopách a přenechal tento odporný trest knihám o historii,“ zdůraznil Shetty.

Mezi evropskými zeměmi provádí popravy jako jediné Bělorusko, kde byl loni vykonán trest smrti u dvou odsouzenců, což je o dva méně než v roce 2016.