Útok novičokem? Británie chce odvést pozornost od brexitu, spekuluje Lavrov

Otrava Skripala mohla být podle Lavrova v zájmu Británie (zdroj: ČT24)

Otrava bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery mohla být v zájmu Británie, která tak mohla chtít odvrátit pozornost obyvatel od odchodu země z Unie, naznačil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Jestli bude kauza dál eskalovat, záleží podle něj na Západu. Britové z útoku obviňují Moskvu.

Skripalova otrava „mohla být v zájmu britské vlády, která se ocitla v nepříjemné situaci, kdy není schopna splnit své sliby dané voličům o podmínkách brexitu“, prohlásil Lavrov.

„Mohlo by to být také v zájmu britských tajných služeb, které jsou známy svou schopností jednat s povolením zabíjet,“ dodal ministr. Moskva podle něj naproti tomu neměla žádný důvod, aby Skripala otrávila v předvečer prezidentských voleb a krátce před mistrovstvím světa ve fotbale, které se bude konat v Rusku v létě.

Za studené války se aspoň dodržovala pravidla, stěžuje si Lavrov

V dobách studené války se podle šéfa ruské diplomacie dodržovala určitá pravidla, nyní se ale Spojené státy, Británie a státy, „které je slepě následují“, rozhodly zahodit veškerou slušnost a používají „lži a dezinformace“. Jak bude kauza Skripal dál eskalovat, nezáleží podle něj na Moskvě, ale jen na západních zemích.

Londýn tvrdí, že za útokem na Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji v jihoanglickém městě Salisbury je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Kvůli kauze Skripal vypověděly téměř tři desítky zemí kolem 150 ruských diplomatů.

Tři vyhoštění ruští diplomaté opustili Česko v termínu, uvedla ruská ambasáda v Praze. U většiny států reagovala Moskva recipročně a vypověděla stejný počet pracovníků příslušných ambasád.

V neděli Moskva vyzvala mezinárodní Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW), aby jí poskytla informace o vyšetřování případu otravy ruských občanů v Salisbury. Už v sobotu seznam otázek týkající se této kauzy poslalo Rusko také Británii a Francii. Paříž se podle něj na vyšetřování podílí.

Británie už před časem požádala odborníky OPCW, aby se podíleli na analýze látky, která Skripala a jeho dceru otrávila. Ti začali na místě pracovat před dvěma týdny, mimo jiné odebrali vzorky, které poslali do centra organizace v Haagu.

„Nemůžeme vůbec předvídat závěry analýzy. Je to práce technického charakteru. Jakmile budou vzorky doručeny do Nizozemska, rozdělí se do jednotlivých laboratoří a zkoumání bude trvat určitý čas. A poté bude třeba další doba, tak dva až tři týdny, než laboratoř připraví analýzu,“ uvedl generální ředitel OPCW Ahmet Uzumcu.

Podle Británie jde o nervově paralytickou látku novičok, již vyvinula armáda Sovětského svazu. Moskva oponuje, že vývoj pod kódovým označením Novičok probíhal v Británii, USA, Česku a Švédsku. Česká vláda ale toto tvrzení opakovaně odmítla.

Ruský velvyslanec při OPCW v pondělí listu Rossijskaja gazeta řekl, že Moskva ve středu mezinárodní organizaci navrhne, jak dál postupovat při vyšetřování otravy Skripalových. „Bude to jednoduchý, jasný návrh, jehož smyslem je přispět k vyšetřování případu ze Salisbury,“ uvedl Alexandr Šulgin.

Podrobnosti sice nesdělil, půjde podle něj ale o „dobrý návrh“, který nezavdá příčiny ke stížnostem. Rusko na středu svolalo mimořádnou schůzku OPCW.