Ryan očekává, že Česko vydá údajného ruského hackera Nikulina do USA

Celý projev Paula Ryana v Poslanecké sněmovně (zdroj: ČT24)

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan věří, že Česká republika vydá Spojeným státům Sergeje Nikulina, kterého Washington viní z hackerských útoků. Řekl to po svém vystoupení v Poslanecké sněmovně. V projevu v dolní komoře mimo jiné poděkoval Česku za angažmá v NATO. Na programu má Ryan ještě vystoupení na konferenci v Senátu, kde bude mluvit o roli USA v evropské bezpečnosti. Dopoledne poskytl exkluzivní rozhovor České televizi, ve kterém mluvil například o Rusku, česko-amerických vztazích či také právě o Nikulinově případu.

Paul Ryan uvedl, že o Nikulinově případu mluvil během schůzek se svými českými kolegy. Dodal, že Washington nechce nic jiného než dodržení zákonů. O vydání Nikulina usiluje také Rusko.

„České zákony o extradici jsou velmi jasné, naše zákony jsou taky velmi jasné. Pokud tyto zákony budou dodrženy, pak máme všechny důvody věřit a očekávat, že pan Nikulin bude vydán do Spojených států,“ řekl Ryan. Odmítl, že během své návštěvy by se pokoušel vyvíjet nátlak na české představitele.

Události: Paul Ryan vystoupil před českými poslanci (zdroj: ČT24)

Ryan poděkoval za nasazení českých vojáků

„Česká a americká armáda se snaží bok po boku zajišťovat mír ve světě,“ řekl Ryan ve sněmovně a připomněl nasazení českých vojáků v misích vedených USA v Afghánistánu a v Iráku.

Potvrdil také, že Američané dodrží závazek kolektivní obrany v rámci NATO. „Pevně stojíme za článkem pět naší bezpečnostní dohody,“ řekl. Připomněl i alianční dohodu, že všichni členové budou vydávat na obranu dvě procenta HDP, a vyjádřil potěšení nad tím, že se Česko zavázalo v budoucnu této hranice dosáhnout. V současnosti jsou české obranné výdaje zhruba na polovině dohodnuté hodnoty.

Ryan poděkoval, že Česko udržuje velvyslanectví v syrském Damašku, které využívají i další západní země včetně Spojených států, a že Česko je aktivní v koalici proti IS. „Porazíme Islámský stát,“ řekl. Upozornil přitom, že je nutné, aby spojenci sdíleli informace v boji proti terorismu.

Tisková konference Paula Ryana (zdroj: ČT24)

Ryan ocenil vyhoštění tří ruských diplomatů z Česka

Ryan také v Poslanecké sněmovně odsoudil Rusko, které podle něj šíří dezinformace a snaží se podkopat spojenectví mezi Českem a USA. Ocenil přitom pondělní rozhodnutí české vlády vyhostit tři ruské diplomaty jako výraz solidarity po chemickém útoku v Británii. USA ve stejný den rozhodly o vyhoštění šedesáti ruských diplomatů  a uzavření ruského konzulátu v Seattlu. K vyhoštění ruských diplomatů přistoupila už zhruba dvacítka států. 

O problematice vyhošťování diplomatů mluvil Ryan už dopoledne v rozhovoru se stanicí Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL). Ryan v něm uvedl, že americký prezident Donald Trump udělal dobře, když rozhodl o vyhoštění desítek ruských diplomatů.

„Bylo to správné. Je to projev solidarity s našimi spojenci v Británii. Je fantastické, že ostatní evropské státy včetně České republiky se také připojily. Bylo to naprosto vhodné,“ řekl Ryan.

Na dotaz, zda není rozhodnutí o vyhoštění diplomatů předčasné vzhledem k tomu, že se případ v Británii stále vyšetřuje, Ryan řekl, že důkazy jsou zřejmé. „Britové případ vysvětlili jasně. Dělá to Rusko a i my si myslíme, že to udělalo Rusko. To nelze tolerovat, to civilizované státy nedělají,“ řekl Ryan pro RFE/RL.

Rusko podle Ryana podkopává západní hodnoty

Před českými poslanci dále uvedl, že Rusko porušilo mezinárodní normy, když se dopustilo agrese vůči svým sousedům. Vede podle něj také kybernetické útoky a snažilo se vměšovat do demokratických voleb v Evropě i v USA.

„Rusko nesdílí naše zájmy ani naše hodnoty. Naopak se snaží tyto hodnoty podkopat. Je to pokus zasít neshody mezi naše národy. Rozdělit spojence a destabilizovat demokratické instituce,“ řekl Ryan.

Předseda Sněmovny reprezentantů také zdůraznil roli svobodných médií pro fungování demokratické společnosti. Poděkoval, že z Česka vysílá Rádio Svobodná Evropa, svobodní lidé se podle něj musí zasazovat o ty, kdo o svobodu usilují, ale zatím jí nedosáhli. „Snažíme se každý den podporovat demokracii a lidská práva,“ řekl.

Ve sněmovně vyzdvihl také česko-americké obchodní vztahy, ve kterých vidí i v budoucnu příležitosti pro obě strany. Podotkl, že USA jsou hrdé na to, že patří k největším investorům v Česku, a to i v moderních technologiích. Podotkl, že je třeba zajistit hospodářský růst, protože dobré životní podmínky jsou důležitou podmínkou k tomu, aby lidé mohli rozhodovat o svém směřování.

Ryan vzpomněl Havla a podepsal deklaraci k výročí vzniku Československa

V projevu před poslanci zmínil i bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla a jeho slova v americkém Kongresu o tom, že nelze rezignovat na svobodu. „Svobodě se daří a vzkvétá, ale neměli bychom to brát za něco samozřejmého,“ podotkl Ryan.

S předsedou Poslanecké sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) podepsal Ryan deklaraci, která odkazuje ke stému výročí vzniku někdejšího Československa a na americký podíl na vyhlášení samostatnosti.

„Československo vzniklo díky podpoře Kongresu Spojených států amerických a prezidenta Woodrowa Wilsona, vzniklo na stejných základních principech, na kterých byly založeny Spojené státy americké,“ stojí v prohlášení, které připomíná, že první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk formuloval prohlášení nezávislosti právě ve Spojených státech.

Prohlášení konstatuje, že Češi a Američané spojili své síly na frontách obou světových válek, neváhali obětovat životy, aby se stal svět opět svobodným a lepším. „Dlouhá desetiletí se naše národy nehodlaly smířit s rozdělením Evropy železnou oponou,“ poukazuje deklarace na období studené války a rozdělení světa na západní a východní blok.

  • Ryan je v Česku na několikadenní návštěvě. V pondělí a v úterý má veřejný program, většina návštěvy je soukromá.

Celý Ryanův projev v Poslanecké sněmovně ve videu v úvodu článku. 

Republikán Paul Ryan je od října 2015 předsedou Sněmovny reprezentantů (opětovně zvolen byl v lednu 2017). Je třetím nejvyšším představitelem USA po prezidentovi Donaldu Trumpovi a viceprezidentovi Miku Penceovi. 

Ryan začínal jako marketingový konzultant, v 90. letech byl asistentem několika senátorů, psal například projevy pro někdejšího kongresmana a republikánského kandidáta na viceprezidenta z roku 1996 Jacka Kempa. Do Kongresu byl poprvé zvolen v roce 1998.

V letech 2011 až 2015 vedl Ryan rozpočtový výbor sněmovny, v roce 2015 byl několik měsíců předsedou výboru pro získávání finančních prostředků.

Je považován za poměrně radikálního straníka, patří k oblíbencům hnutí Tea Party, konzervativního jádra republikánů. Do širšího povědomí vešel v roce 2012, kdy si jej republikánský prezidentský kandidát Mitt Romney vybral za možného viceprezidenta. V podzimních volbách téhož roku však úspěch nakonec slavil demokratický tandem Barack Obama a Joe Biden.

Ryan patří ke kritikům Obamových reforem, trnem v oku mu je například zdravotní reforma známá jako Obamacare, k jejímuž zrušení republikáni nesehnali v Senátu dostatek hlasů a zákonodárci se touto reformou budou znovu zabývat v letošním roce. Se současným prezidentem Donaldem Trumpem dosud Ryan úzce spolupracoval, nesouhlasil však se zavedením sankcí na dovoz hliníku a oceli, které Trump oznámil 8. března.

Ryan v minulosti patřil k Trumpovým kritikům, v kampani před posledními prezidentskými volbami jeho kandidaturu po dlouhém váhání podpořil.

„Třetí muž Spojených států“ Ryan byl autorem republikánského návrhu rozpočtu na rok 2013, který obsahoval hluboké škrty v sociální oblasti. Demokraté jej proto vykreslují jako rozpočtového jestřába a obhájce bohatých. V prosinci 2013 se Ryan jako předseda rozpočtového výboru spoluzasloužil o dojednání kompromisní rozpočtové dohody, která zajišťovala financování federální vlády do října 2015. Jejím cílem bylo ukončit tři roky nestability a rozpočtových střetů. 

Narodil se 29. ledna 1970 v Janesville ve Wisconsinu; rodina má irsko-německé kořeny. Vystudoval ekonomii a politické vědy na Miamské univerzitě v Ohiu. Je ženatý, s manželkou Jannou, která je daňovou právničkou, má dceru a dva syny.

Paul Ryan
Zdroj: ČTK/AP/Anthony Wahl