Padla první žaloba na Facebook a na Cambridge Analytica. Šéf sítě Zuckerberg připustil pochybení

V Kalifornii padla první žaloba na Facebook a politickou poradenskou společnost Cambridge Analytica. Čelí obvinění, že použily pro kampaň Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách data padesáti milionů uživatelů sociální sítě bez jejich vědomí. Facebooku hrozí vlna dalších žalob, protože nedokázal citlivé údaje ochránit, a už nyní počítá ztráty na burze v desítkách miliard dolarů.

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg ve středu připustil chyby v kauze kolem firmy Cambridge Analytica. Facebook podle něho zlepší ochranu dat svých uživatelů.

Společnost Cambridge Analytica oznámila, že pozastavuje činnost svého výkonného ředitele Alexandra Nixe. Ten se objevil v dokumentu natočeném skrytou kamerou, který odvysílala stanice Channel 4. Nyní již bývalý šéf společnosti na pořízených záběrech popisuje, jak tajně úkoloval neziskové organizace nebo charity, aby po internetu šířily vzkazy v americké kampani pro Donalda Trumpa.

„Mnohokrát jsem se s ním sešel. Prováděli jsme výzkum, všechna data, analýzy, zacílení, veškerou digitální kampaň, televizní kampaň,“ říká na záběrech tehdy ještě výkonný ředitel Alexander Nix.

Podle bývalého experta Cambridge Analytica k tomu byla použita data padesáti milionů uživatelů Facebooku bez jejich vědomí. „Vytvořili jsme masivní soubor dat uživatelů Facebooku. Využili jsme k tomu profesora, který jezdil tam a zpět do Ruska, a mluvili jsme s řadou ruských společností,“ tvrdí bývalý expert Cambridge Analytica Christopher Wylie.

Avšak sám profesor Aleksandr Kogan z univerzity v Cambridge, který souběžně vedl výzkum i na Petrohradské univerzitě v Rusku, podezření popírá. „Věděl jsem, že je to pro politické poradenství, ale kromě toho jsem neměl žádné tušení,“ uvádí Kogan.

Editorka ČT24 Podhůrská: Kauza pozici Facebooku neohrozí (zdroj: ČT24)

Zásah se mohl týkat i voleb v Česku, varuje stanice Channel 4

Šéfa Facebooku Marka Zuckerberga kvůli tomu chtějí zpovídat poslanci britského i Evropského parlamentu. „Očekávala bych od Facebooku, Cambridge Analytica a dalších organizací, že se plně zapojí do probíhajícího vyšetřování,“ prohlásila britská premiérka Theresa Mayová.

Stanice Channel 4 upozorňuje, že mateřská společnost Cambridge Analytica SCL se měla věnovat i volbám v Česku. Týdeník Observer pak dodává, že spolupracovala s ruskou ropnou společností Lukoil a zároveň tak spekuluje o vlivu Lukoilu prostřednictvím poradce Martina Nejedlého na český prezidentský úřad.

„My jsme nikdy nevyužívali služeb žádné agentury ani společnosti, všechno jsme si dělali sami,“ komentoval člen volebního týmu Miloše Zemana Vladimír Kruliš. Hradní kancléř jakoukoli spolupráci s Cambridge Analytica nebo její mateřskou společností SCL odmítá. Stejně jako všechny parlamentní strany, které ČT oslovila.