USA jsou prý připravené odradit Asada od používání chemických zbraní silou

Spojené státy jsou údajně odhodlané zaútočit na režim Asada (zdroj: ČT24)

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa je připravena podniknout další vojenskou akci proti syrským vládním silám, pokud bude nutné odradit je od používání chemických zbraní. Podle Reuters to prohlásili nejmenovaní vysoce postavení američtí vládní činitelé. Spojené státy totiž vládu syrského prezidenta Bašára Asada podezírají, že vyvíjí nové a sofistikovanější chemické zbraně.

Syrské vládní síly podle amerických činitelů čas od času používají chemické zbraně v menším měřítku i poté, co loni v dubnu syrské letecké síly shodily bombu se sarinem na Chán Šajchún. Spojené státy v reakci na incident podnikly raketový útok na syrskou leteckou základnu, odkud podle nich vzlétlo letadlo s plynem.

Jeden z amerických vládních činitelů řekl, že pokud bude mezinárodní společenství otálet se zvyšováním tlaku na Asada, syrské chemické zbraně by se mohly rozšířit mimo Sýrii a možná i do Spojených států. „Rozšíří se, pokud něco neuděláme,“ varoval.

Varování Američanů bych bral vážně, jak proto, že je tady precedens, tak proto, že americká administrativa může v Sýrii jednat ukvapeně, i proto, že vidí, že ztrácí vliv na dění v zemi.
Jan Veselý
arabista

Podle jednoho ze zdrojů Reuters vyplývá z povahy nedávných útoků, že Sýrie chemické zbraně vyrábí přes dohodu z roku 2013 o jejich zničení. Sýrie podle něj možná vyrábí nové druhy zbraní s cílem posílit svou vojenskou kapacitu nebo uniknout mezinárodní odpovědnosti.

Naposledy měl Asadův režim použít chemické zbraně letos v lednu během úderu proti povstalcům ve východní Ghútě, kde žije 400 000 lidí. Východní Ghúta je v oblasti Damašku posledním větším regionem, který neovládá syrský režim.

Sýrie opakovaně popřela, že její armáda v bojích používá chemické zbraně, a chemické útoky připsala povstalcům.

Arabista Jan Veselý k odhodlání USA zaútočit na Asada (zdroj: ČT24)