Děti na Krymu se učí klást miny. Ruští vojáci jim ukazují i podomácku vyrobené výbušniny

Horizont ČT24: Děti na Krymu se učí zacházet s minami (zdroj: ČT24)

Kladení a zneškodňování min, rozebírání zbraní nebo přednáška o trhavinách ukrytých třeba v knihách by mohlo být náplní pro armádní soustředění. Na anektovaném ukrajinském Krymu ale ruští vojáci takový program nepřichystali pro své kolegy z armády – nastražovat výbušniny učí místní děti.

„Především jsme chtěli vzbudit zájem u studentů v desáté a jedenácté třídě, aby se později připojili k ženistům,“ vysvětluje Jevgenij Muslenko, zástupce velitele 68. pluku ženistů, proč vojenskou průpravou zacílili i na školáky. 

V lázeňském městě Jevpatorija se akce zúčastnila stovka dětí. Nejmladším dětem bylo deset let a řada z nich přišla s nášivkami ruské vlajky na paži. „Líbilo se mi všechno. Bavilo mě házet kotvou, pak jsme mohli rozebrat zbraně. Kluci si mohli také vyzkoušet hledání min detektorem,“ chválí program student šesté třídy Džafar Idrisov.

Na řadu přišly i podomácku vyrobené výbušniny užívané teroristy. Dětskou pozornost upoutala třeba roznětka, nastražená minitrhavina ukrytá v knize. „Líbila se mi přednáška o podomácku vyrobených výbušninách. A jak minu zamaskovat a zakopat ji do země,“ řekl Vladislav z páté třídy. 

Minová pole Rusku pomohla odříznout Krym od Ukrajiny

Právě budování minových polí patřilo k jedné z taktik ruské armády před téměř čtyřmi roky, kdy vpadla na ukrajinský Krym. Blokovala tak hlavní přístupové cesty spojující poloostrov s centrálními částmi země.

„Myslím si, že takováto výuka je nezbytná, protože pomáhá dětem se vyvíjet. Měly by se naučit také něco nového. Musí se umět bránit. Měli bychom děti vést k vlastenectví,“ domnívá se mladá obyvatelka Jevpatorije Naděžda Sysojevová.

Nejvíc zamořená oblast minami na světě neleží od Krymu daleko. Je jím východoukrajinský Donbas, kde boje mezi Kyjevem a proruskými separatisty propukly krátce potom, co Moskva zabrala Krym. V neustálém ohrožení života tam podle OSN žije kvůli výbušninám přes 220 tisíc dětí.