Přívaly sněhu uvěznily japonský vlak na 15 hodin, někteří cestující skončili v nemocnici

Stovky cestujících strávily na severu Japonska noc ve vlaku poté, co souprava uvízla ve sněhu. Vlak přitom zůstal stát jen kilometr od další stanice, uvedla agentura Reuters. Japonsko se už několik dní potýká s nezvykle vydatnými přívaly sněhu.

Vlaková souprava na své cestě prefekturou Niigata na největším japonském ostrově Honšú uvízla ve sněhu ve čtvrtek krátce před sedmou hodinou večer místního času. V té době bylo uvnitř kolem 430 cestujících.

Vlak stál na místě 15 hodin. Ačkoli zastavil zhruba jen kilometr od stanice, úřady z bezpečnostních důvodů pasažérům zakázaly vystoupit a dojít zbytek cesty pěšky.

Vytápění a toalety s tekoucí vodou sice fungovaly, řada cestujících si ale neměla kam sednout. Pěti pasažérům se udělalo špatně a museli být převezeni do nemocnice, sdělil mluvčí drah.

Cestující z japonského vlaku, který uvízl ve sněhu
Zdroj: Reuters/Mandatory credit Kyodo

Japonsko se už několik dní potýká s vydatným sněžením, které komplikuje dopravu nejen na železnici. Na některých místech podle agentury Reuters napadlo i desetkrát více sněhu, než je běžné. V místech, kde vlak uvízl, by během pátku mělo napadnout v průběhu šesti hodin až dvacet centimetrů sněhu.

Přívaly sněhu potrápily Čínu i Evropu

Sníh potrápil v uplynulých dnech rovněž Čínu. S velkým množstvím sněhových srážek nyní bojují také alpská střediska od Itálie přes Švýcarsko až po Francii, kde v uplynulých dnech uvízly tisíce turistů. Místy napadlo během pár dnů 2,5 metru sněhu.

Vydatné sněžení překvapilo o víkendu rovněž Španěly – tisíce jich uvízly na silnicích, kde museli přečkat noc. Přívaly sněhu zavalila nedávno „cyklonová bomba“ severovýchod USA. Následovaly několikadenní extrémní mrazy. Nepříznivé počasí si vyžádalo desítky obětí.