Saakašvili si s ukrajinskými úřady pohrává: Tentokrát odmítl vypovídat na ředitelství tajné služby

Saakašvili odmítl vypovídat i na ředitelství tajné služby (zdroj: ČT24)

Nový zvrat v případu Michaila Saakašviliho. Bývalý gruzínský prezident a gubernátor ukrajinské Oděsy měl kvůli obvinění ze zločinného spolčení vypovídat na ředitelství ukrajinské tajné služby. O přeložení případu z generální prokuratury sice sám požádal, nakonec ale odmítl promluvit i před tímto úřadem. Saakašvili považuje svůj proces za politicky motivovaný, protože sám kritizuje prezidenta Petra Porošenka kvůli korupci.

Před budovu ředitelství ukrajinské tajné služby SBU sice Saakašvili v úterý přišel, mluvil ale jen s novináři. Vyšetřovatelé ho přitom chtěli uvnitř vyslechnout. Zároveň chtěli pořídit i záznam jeho hlasu k analýze.

Jenže v tom byl právě kámen úrazu: podle bývalého gruzínského prezidenta totiž sloučení obou kroků odporuje zákonům: „Mohl bych nad tím přivřít oko, ale já nebudu porušování ukrajinských zákonů tolerovat.“

Původně přitom slíbil, že před vyšetřovateli SBU vypovídat bude. Vymohl si dokonce, že případ převezmou od generální prokuratury, kde Saakašvili odmítl výslech v půlce prosince.

Podle generálního prokurátora měl Saakašvili spolupracovat s Janukovičem

Kvůli obvinění ze zločinného spiknutí navázaného na Rusko hrozí Saakašvilimu až pět let vězení. Jedním z hlavním důkazů mají být audio a videonahrávky, právě proto chtějí vyšetřovatelé vzorek hlasu k porovnání.

„Operace Ruské jaro v Kyjevě se týká spolupráce několika politiků, zejména Michaila Saakašviliho, se členy organizované zločinecké skupiny Viktora Janukovyče,“ tvrdí ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko.

Dramatické okolnosti zatčení: Útěk po střeše i protestní hladovka

Saakašvili byl zatčen počátkem prosince poté, co před tím zorganizoval v Kyjevě demonstraci za odvolání ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Když byl ale převážen k výslechu, podařilo se ho jeho přívržencům za dramatických okolností osvobodit (viz video). Pak byl gruzínský exprezident v policejní databázi veden jako uprchlík, který se vyhýbá obvinění z napomáhání státnímu převratu.

Saakašvili utíkal před ukrajinskou tajnou službou po střeše, zachránili ho jeho příznivci (zdroj: ČT24)

Devátého prosince ho ale znovu zatkla policie v centru Kyjeva, Saakašvili pak držel hladovku a tisíce lidí protestovaly za jeho propuštění. Soud ho ale odmítl poslat do vazby. Po dramatických událostech z počátku prosince je tak stíhán na svobodě.

Saakašvili obvinění popírá a tvrdí, že se ukrajinské úřady snaží vytvořit podmínky pro jeho vyhoštění do Gruzie. Tam je stíhán mimo jiné kvůli tomu, že měl jako prezident zneužít pravomoc v úřadu. 

Michail Saakašvili, který stál v čele Gruzie v letech 2004 až 2013, se na Ukrajině začal politicky angažovat na žádost Porošenka v roce 2015. Tehdy dostal ukrajinské občanství a stal se gubernátorem Oděské oblasti. Na tuto funkci ale v listopadu 2016 rezignoval a letos založil vlastní politickou stranu Hnutí nových sil. Porošenka posléze začal tvrdě kritizovat za údajné tolerování korupce a váhavé prosazování reforem.

Letos v červenci Porošenko Saakašvilimu odebral ukrajinské občanství, o to gruzínské Saakašvili přišel při získání občanství ukrajinského. V Gruzii je exprezident stíhán pro údajné zneužití moci, jehož se měl dopustit v letech 2004 až 2013.