Soud propustil Saakašviliho na svobodu. Kvůli hrozbě domácího vězení držel hladovku

Události: Saakašvili je volný. U soudu se prohrásil za válečného zajatce (zdroj: ČT24)

Kyjevský soud zamítl žádost ukrajinské prokuratury o uvalení vazby ve formě domácího vězení na Michaila Saakašviliho. Gruzínský exprezident a odvolaný oděský gubernátor čelil obvinění, že ve spolčení se zločineckou skupinou napomáhal na Ukrajině státnímu převratu. Saakašvili se před kyjevským soudem označil za válečného zajatce a o víkendu zahájil hladovku.

Michail Saakašvili proces označil za politický, podle něj vedení Ukrajiny vadí jeho snaha odhalit korupci v nejvyšších kruzích. „Nepovažuji se za zadrženého. Považuji se za válečného zajatce. Považuji se za zajatce ukrajinských oligarchů a Putina. Jsem válečný zajatec. Skutečně. Protože oni vedou válku proti Ukrajině,“ citovala  Saakašviliho agentura Unian. Gruzínský exprezident při soudním líčení zazpíval ukrajinskou i gruzínskou hymnu.

Už před začátkem samotného procesu se vyjádřila Olga Galavalová z Hnutí nových sil, že je neuspokojí žádný jiný výsledek kromě absolutního a bezpodmínečného propuštění Saakašviliho. Ten čelil obvinění ze spolčení se zločineckou organizací financovanou údajně Ruskem, jejímž cílem mělo být svržení režimu. Všechna obvinění Saakašvili odmítá a považuje je za pomstu ze strany ukrajinského prezidenta Petra Porošenka.

„Stíhají mě kvůli jednoduchému a očividnému důvodu, že jsme zvedli hlas proti korupci. Oni cítí, že ztrácejí půdu pod nohama,“ řekl ještě před soudem Saakašvili.

Saakašviliho přišla podpořit opoziční poslankyně Julija Tymošenková

Saakašviliho přišla k soudu podpořit bývalá ukrajinská premiérka a nyní opoziční poslankyně Julija Tymošenková. Před soudní budovou se policie střetla se zhruba 200 stoupenci gruzínského exprezidenta.

Policie politika zadržela v pátek a Saakašvili v cele předběžného zadržení o víkendu zahájil hladovku, ve které hodlal v případě uvalení vazby pokračovat. Exprezident, který si v rodné Gruzii vysloužil pověst zapřisáhlého nepřítele Kremlu, obvinění ukrajinské prokuratury odmítá jako lživé.

Devětačtyřicetiletý Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Vztahy mezi oběma politiky však postupně ochladly; ukrajinskému prezidentovi vyčítá Saakašvili tolerování korupce a váhavé prosazování reforem.