Přinášel svědectví z bašty IS, vedl dvojí život. Teď bloger Mosul Eye odhalil svou identitu

Horizont ČT24: Blogger Mosul Eye odhalil svou identitu (zdroj: ČT24)

Skoro dva roky přinášel světu zprávy z míst, kam se novináři neměli šanci dostat. Jeho svědectví z Mosulu, bašty teroristické organizace Islámský stát (IS) v Iráku, zajímalo i tajné služby, mladý bloger ale o spolupráci s nimi nestál. Chtěl, aby se o zvěrstvech dozvěděli všichni. Až dosud nikdo neznal ani jeho jméno, říkal si Mosul Eye, Oko z Mosulu. O svém dvojím životě do osvobození města neřekl ani vlastní rodině.

Teroristé z IS za vynášení informací neváhali vraždit, blogera se jim ale zastavit nepodařilo. „Měl jsem uvnitř IS svého člověka, byl to přímo jejich bojovník. Určitým způsobem mne podezíral. Nemyslel si, že s IS nesouhlasím, ale nějaké podezření měl,“ vysvětlil Omar Mohammed alias „Mosul Eye“. 

Mohammed se řídil jednoduchým heslem: Nevěř nikomu a popiš všechno. Zprávy sháněl třeba i od stánkařů na tržišti nebo od přátel, kteří pracovali v nemocnici. Díky široké síti zdrojů se dostal i k detailům o chodu teroristické organizace.

„Islámský stát zrušil povinnost doložení referencí pro ty, kteří chtějí rozšířit jeho řady. V prvních dnech si dobrovolníci museli sehnat doporučení od dvou lidí: Člena IS a významné osobností z okolí. Teď už jsou dveře otevřené pro všechny. (…) IS nabízí výplatu každý měsíc, zlepšení životní úrovně a pro nezadané i zajištění manželky,“ psal třeba v srpnu 2014. 

Pracoval v malé místnosti se zatemněnými okny a navenek nedával nic znát. Po městě chodil s plnovousem a v kalhotách, které islamisti předepsali. Když mu ale jeho zdroj přinesl zprávu o smrti mnoha předních teroristů, uvědomil si, že má namále – Islámský stát se ho nejspíš pokusil nachytat. „Pokud byste tu informaci využili a zveřejnili, jste v pasti. Prozradili jste se a dostanou vás,“ vysvětlil bloger.

Režiséra dokumentů o islamistech teroristé zastřelili

Mohammedova práce inspirovala řadu dalších Iráčanů a Syřanů. Nikdo ale neznal jeho jméno. O tom, že články píše právě on, neřekl ani své matce. Věděl, že popularita by se mu mohla vymstít.

Tak jako filmaři Najimu Jerfovi, který režíroval dokumenty o islamistech v syrském Aleppu a Rakká. Teroristé ho vysledovali až do Turecka a zastřelili přímo na rušné ulici. „Pořád mi říkal: 'Nenávidím zvuk střelby. Naprosto ho nesnesu. Vím, že se mě nechystají zabít nožem. Zastřelí mě.' On to věděl,“ řekla Jerfova manželka Bošra Kašmar.

Jerf zemřel v prosinci 2015, jen krátce poté, co Francie schválila jeho žádost o azyl. Bloger Mohammed už se do Evropy dostal. Teď se snaží vybrat peníze na obnovu knihoven, které islamisté zničili, a dostat do nich i svědectví o tom, co se v Iráku a Sýrii dělo poslední tři roky.

„Každou vzpomínku, každý list papíru, všechny poznámky – to všechno musíme zachovat. Měli bychom postavit obrovské muzeum, abychom naše vzpomínky ochránili a nikdy na to nezapomněli,“ je přesvědčený Mohammed. 

V závěru bitvy o Mosul přišel o život Mohammedův bratr. I kvůli němu se teď bloger rozhodl, že z anonymity vystoupí. To, že se pod svůj blog může podepsat, podle něj znamená, že nad islamisty zvítězil.