Erdoganovi by mohla vzít vítr z plachet nová Strana dobra

Tureckému prezidentovi Erdoganovi zřejmě roste nová opozice. Strana dobra v čele s Erdoganovou odpůrkyní Meral Aksenerovou by totiž mohla připravit prezidenta o klíčovou podporu a stát se hlavní opoziční partají. Ukázal to průzkum společnosti Gezici. Aksenerová si už stanovila za cíl stát se vyzývatelkou Erdogana ve volbách hlavy státu, které by se měly konat v příštím roce.

Jedenašedesátiletá exministryně vnitra Aksenerová založila středopravicovou Stranu dobra (lyi Parti - zkr. lP) tento měsíc s několika poslanci, kteří vystoupili z turecké nacionalistické Strany národní akce (MHP).

Skupina se od ní odtrhla na protest proti podpoře, kterou MHP dala Erdoganovi v referendu, na jehož základě byly posíleny prezidentské pravomoci.

Aksenerová byla první ministryní vnitra v Turecku. Ve funkci byla v letech 1996 a 1997, a to ve vládě konzervativně islámské koalice, která následně padla pod tlakem armády.

Z průzkumu vyplývá, že by Strana dobra mohla zastínit i opoziční Lidovou republikánskou stranu (CHP), a zásadním způsobem tak změnit tureckou politiku.

Příští parlamentní volby se sice v Turecku mají konat až v roce 2019, ale společnost Gezici se 4638 respondentů dotázala, komu by dali hlas v případě předčasných voleb.

Průzkumy: Strana dobra by mohla odebrat voliče více stranám

Přestože ke Straně dobra dosud přestoupilo pouze pět zákonodárců z parlamentu o 550 členech, z průzkumu vyplývá, že v případě voleb by mohla odebrat voliče několika stran: Erdoganovy Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) s islamistickým podhoubím, ale i dalších sekulárních a nacionalistických politických uskupení.

Podpora vládní AKP, která je u moci od roku 2002, podle průzkumu klesla na 43,8 procenta, přičemž ve volbách v roce 2015 měla 49,5 procenta. Strana Aksenerové by nyní získala 19,5 procenta, což je o procento více, než v průzkumu připadlo nejsilnější opoziční straně CHP.

Bylo by to poprvé za celá desetiletí, co by CHP – strana s nejdelší tradicí, kterou založil Mustafa Kemal Atatürk – nebyla ani ve vládě ani hlavní silou opozice. V roce 2015 získala 25 procent.

Nacionalistická MHP a prokurdská Lidově demokratická strana (HDP) by nyní nepřekročily 10 procent, což je práh vstupu do parlamentu.