Bouře Herwart zabila v Německu tři lidi. V Tatrách nejhorší řádění větru teprve čekají

Německo hlásí už tři oběti nedělní bouře. Železniční doprava v zemi po vichřici postupně obnovuje provoz. Na trati mezi Hamburkem a Berlínem však mají první spoje opět vyjet až kolem druhé hodiny odpolední. Cestující navíc musí počítat s dalšími výpadky, upozornila společnost Deutsche Bahn. S následky vichřice se potýkají v Polsku, Slovensku i na Ukrajině. V Tatrách nejhorší řádění větru teprve čekají.

Počet obětí vichřice, nesoucí v německojazyčném prostoru označení Herwart, vzrostl v regionu střední Evropy na nejméně sedm. Německá policie ráno oznámila, že vážným zraněním podlehl 56letý muž, který byl jedním z lidí na palubě převrženého motorového člunu v rameni Severního moře Peenestrom.

Už v neděli podlehla zraněním jeho 48letá kolegyně, zatímco další 48letý muž ze člunu je nadále nezvěstný. Kromě toho se u severomořského zálivu Jadebusen už v noci na neděli utopil 63letý muž, kterého vzedmutá voda překvapila spícího v mikrobusu. Utonul, když se před živlem pokoušel utéci.

V Hamburku byly v důsledku bouře zaplaveny některé ulice, zejména ty, které leží v blízkosti Labe. Silný vítr si pak na mnoha místech Německa vyžádal přerušení železniční dopravy. S postupným návratem k normálu německé dráhy počítají až během pondělního odpoledne.

Prázdné nádraží v Hamburku během bouře Herwart
Zdroj: Fabian Bimmer/Reuters

Hamburk–Berlín až odpoledne

Od rána opět jezdí dálkové vlaky mezi Hannoverem a Berlínem, Hannoverem a Magdeburgem či Berlínem a Drážďany, informovala společnost Deutsche Bahn. První dálkové vlaky mezi Hamburkem a Berlínem však mají vyjet až kolem druhé hodiny odpolední. Vzhledem k rozsahu škod na těchto tratích ještě může docházet k omezením a výpadkům, varovala železniční společnost.

Ochromen je železniční provoz i nadále na tratích z Hamburku do Kielu, Lübecku či Rostocku a Stralsundu, ale také mezi Dortmundem, Brémami a Hamburkem. Bouře přitom v neděli téměř zcela ochromila železniční dopravu na severu a východě Německa.

Zhruba 90 lidí noc na pondělek nedobrovolně strávilo ve dvou speciálně přistavených vlacích ICE na nádraží v Kasselu. Cestující tam uvázli na cestě do Berlína a až brzy ráno mohli v cestě opět pokračovat.

Polsko: 32 tisíc zasahujících hasičů

V Polsku si vichřice vyžádala dva mrtvé a 16 zraněných. Podle předběžného odhadu polámala více než 6 tisíc stromů a poškodila 1100 objektů, včetně 850 obytných, uvedl mluvčí hasičů Pawel Frontczak.

Mezi zraněnými je podle něj i šest z celkem 32 tisíc zasahujících hasičů. Vichr často provázel silný liják, a tak záchranáři ve stovkách případů pumpovali vodu ze sklepů a místy zesilovali a zvyšovali protipovodňové valy.

Vichřice také přinesla zimu do hor na jihu Polska, kde sněhová pokrývka dosahuje od 20 centimetrů v nižších polohách až po 65 centimetrů. Sníh mimo jiné komplikuje dopravu na silnicích v okolí horského střediska Zakopané. Na polské straně Tater platí druhý stupeň lavinového nebezpečí, čili hrozí stržení laviny zejména na prudkých svazích při dodatečném zatížení.

Vichřice se prohnala střední Evropou (zdroj: ČT24)

Vichr v Tatrách

 Silný vítr podle meteorologů potrápí i Slovensko, a to nejvíce západ, sever a střed země. V Tatrách a okolí může vítr v poryvech dosahovat rychlosti až 135 kilometrů za hodinu. Na horách také může sněžit a mohou vznikat sněhové jazyky a závěje.

Na západním Slovensku, kde v neděli slovenští hasiči zasahovali v asi 490 případech, hlavně kvůli popadaným stromům, má foukat méně, místy může rychlost větru dosahovat rychlosti 80 kilometrů za hodinu. V neděli se na Slovensku bez elektřiny ocitlo asi 90 tisíc odběratelů a některé vlaky, a to i z Česka, měly až několikahodinové zpoždění.

Skoro čtyři stovky obcí, převážně na západě Ukrajiny, se podle listu Ukrajinska pravda ocitly v noci na pondělí bez elektřiny v důsledku větru a deště s mokrým sněhem. V neděli stromy vyvrácené vichřicí částečně zablokovaly dopravu v Jablunickém průsmyku v Karpatech, oznámil gubernátor Zakarpatské oblasti Hennadij Moskal.