Madrid zřejmě převezme velení katalánské policie, tvrdí člen vládní strany

Španělská vláda zřejmě v rámci omezení autonomie Katalánska převezme velení tamní policie. Řekl to člen vedení vládní Lidové strany Fernando Martínez-Maíllo v rozhovoru pro španělský rozhlas. Katalánská vláda má podle něj čas do konce příštího týdne tento vývoj zvrátit. Předčasné volby v Katalánsku by se podle španělské televize mohly konat v lednu.

„Bylo by komplikované, aby bezpečnost zůstala v rukou katalánské vlády po tom, co se stalo,“ řekl Martínez. Předpokládá, že kompetence bezpečnostních složek, které nyní spadají pod katalánské ministerstvo vnitra, přejdou na španělskou vládu, respektive na španělské ministerstvo vnitra.

Španělská policie mezitím provedla razii v sídle Střediska telekomunikací a informačních technologií (CTTI) katalánské vlády. Ozbrojení policisté hledali elektronickou komunikaci katalánské policie, která je v souvislosti s referendem viněna z nečinnosti.

Musíme obnovit právní pořádek. Před třemi dny Ústavní soud rozhodl, že pozastavené referendum bylo protiústavní. Je zcela zásadní, když na nějakém území vláda nedodržuje zákon. Protože když to nedělá vláda, jak to můžeme požadovat po ostatních občanech?
Mariano Rajoy
španělský premiér

V rukou Madridu prý může skončit i katalánská televize a rozpočet

Španělská politička a tajemnice španělských socialistů Carmen Calvová navíc v televizi uvedla, že v rámci omezení autonomie Madrid zřejmě převezme i kontrolu nad katalánskou televizí TV3 a nad vládním rozpočtem.

„Vláda, média a bezpečnostní složky musí být neutrální,“ prohlásila Calvová, která se podle katalánského tisku zúčastnila jednání socialistů s vládou o návrhu na omezení autonomie. Na otázku televizní moderátorky, zda „neutralita médií“ znamená kontrolu nad televizí TV3, Calvová odpověděla: „samozřejmě“. Podle ní je nutné, aby nevznikl podobný „chaos“, jako byl prý při referendu 1. října.

Konkrétní opatření zaměřená na omezení katalánské autonomie bude španělská vláda projednávat na sobotní mimořádné schůzi. Rozhodla se tak poté, co katalánský premiér Carles Puigdemont ve čtvrtek opět pohrozil vyhlášením nezávislosti, zároveň ale vyzval Madrid k dialogu.

Člen vedení lidovců Martínez uvedl, že katalánská vláda se omezení pravomocí může ještě vyhnout, pokud do týdne, než rozhodne Senát, přestane porušovat ústavu a vyhlásí předčasné regionální volby.

To ale odmítl místopředseda katalánské vlády Oriol Junqueras. „Svolání voleb není nejlepší možnost dalšího postupu. Máme mandát z referenda 1. října a ten naplníme,“ napsal Junqueras na Twitteru s odkazem na referendum o nezávislosti.

„Žijeme ve státě, kde korupčníci jsou na svobodě a Jordi Cuixart a Jordi Sánchez ve vězení. Nejlepší možností je nová republika,“ uvedl také Junqueras s připomínkou dvou separatistických lídrů, kteří jsou ve vazbě od pondělka kvůli obvinění ze vzpoury.

Té se měli dopustit organizováním protestů 20. září, které svolali poté, co španělská policie provedla kvůli plánovanému referendu razii na úřadech katalánské vlády a zadržela skupinu katalánských úředníků.

Za propuštění Cuixarta a Sáncheze se už několik dní konají v Barceloně manifestace. V pátek mají lidé ukázat svou sílu tím, že budou vybírat své peníze z velkých bank v Katalánsku (především tak měli učinit mezi 08:00 a 09:00 SELČ).

Klienti bank Banco Sabadell a CaixaBank měli tímto způsobem vyjádřit svůj nesouhlas s přesunem sídla obou finančních ústavů mimo Katalánsko, k němuž se jejich vedení rozhodla kvůli obavám z nejisté situace v případě nezávislosti regionu.