Cenu Václava Havla získal vězněný turecký právník Arslan bojující za nezávislost justice

Cenu Václava Havla získal vězněný turecký právník Murat Arslan, dlouholetý bojovník za nezávislost justice. Bývalý soudce zpravodaj tureckého ústavního soudu Arslan je ve vazbě od roku 2016. Turecká delegace označila ocenění pro Arslana za výraz nepřátelsého postoje k Turecku a jeho lidu.

Arslana považují organizátoři ceny za významného zastánce lidských práv, a to zejména práva na svobodu a osobní bezpečnost a na spravedlivý proces. Před rokem byl zatčen kvůli údajným vazbám na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování loňského nezdařeného pokusu o převrat.

Šanci měli letos i Maďarský Helsinský výbor a rakouský jezuita Georg Sporschill, který se věnuje sociálním projektům. Ocenění bylo slavnostně uděleno v první den pětidenního zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Slavnostního vyhlášení ve Štrasburku se zúčastnili také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a zástupci Knihovny Václava Havla.

Vězení dusící hlasy obhájců lidsých práv

Arslan ve svém poselství představil Turecko jako vězení, ve kterém jsou hlasy obhájců lidských práv udušeny. „Turecko se nepoučilo z bolestivých zkušeností Evropy v průběhu dvacátého století,“ uvedl Arslan, který se svými příznivci prý hodlá pokračovat v boji za právo a demokracii. „Nenecháme se zavřít za zdmi strachu,“ ujistil.

Arslanovi udělilo ocenění shromáždění zahrnující zástupce parlamentů 47 členských států Rady Evropy v nepřítomnosti. Následovat bude konference k poctě laureáta nazvaná Jakou cenu jsme ochotni platit za lidská práva?, která se uskuteční ve středu 11. října 2017 v Praze.

Agentura DPA uvedla, že turecká delegace vedená členem turecké vládnoucí Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) označila udělení ceny Arslanovi za nepřijatelné a za výraz „zcela nepřátelského postoje k Turecku a tureckému lidu“.

Bojoval za nezávislou justici, vládu zákona a spravedlivé rozdělení moci. Stal se výrazným kritikem tureckého ministerstva spravedlnosti.

V roce 2016 byl zatčen kvůli údajným vazbám na hnutí duchovního Fethullaha Gülena, kterého Ankara viní ze zosnování loňského nezdařeného pokusu o převrat.

V letech 2001 až 2006 se věnoval problematice auditu. V roce 2006 byl jmenován soudcem zpravodajem u tureckého Ústavního soudu.

Podílel se na vzniku nezávislého Sdružení soudců a státních zástupců (YARSAV), v letech 2011 až 2016 působil jako prezident tohoto sdružení.

Murat Arslan se narodil v roce 1974 v Ankaře, práva vystudoval na univerzitě v Istanbulu.

Cena se udílí pravidelně od roku 2013. Nese jméno prvního českého prezidenta a uděluje ji Knihovna Václava Havla společně s Parlamentním shromážděním Rady Evropy a Nadací Charty 77. Cílem je vyzdvihnout a odměnit mimořádný počin v oblasti ochrany lidských práv v Evropě i mimo ni.

Loni ji získala členka jezídské komunity z Iráku Nadja Muradová, která přežila masakr své rodiny a sexuální zotročení džihádisty z Islámského státu. Ocenění je spojené s odměnou 60 tisíc eur (1,6 milionu korun).