Maduro nařídil vojenské cvičení: Jsme připraveni čelit rasistům z USA

Venezuelský prezident Nicolás Maduro nařídil na konec srpna vojenské cvičení. Oznámil to před tisíci příznivci, kteří v Caracasu protestovali proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten minulý týden řekl, že USA zvažují ve venezuelské krizi několik možností, včetně vojenského řešení.

„Tento národ je rozhodnutý čelit extremistům a rasistům ze Spojených států,“ prohlásil Maduro na demonstraci před prezidentským palácem, kde visel velký transparent „Trump pryč z Latinské Ameriky“. Maduro oznámil, že cvičení by se v celé zemi mělo konat 26. a 27. srpna.

Podle agentury Reuters se Maduro demonstrací snaží získat politické body „bojem proti společnému nepříteli“. Trumpovy páteční výroky o možném vojenském řešení o víkendu odsoudilo i několik zemí Latinské Ameriky, včetně těch, které Madurův režim kritizují jako autoritářský. Za nepřijatelné označily slova o použití síly ze strany jakéhokoli státu proti Venezuele i opozice.

Bouřlivé protesty zemí zmítají od dubna

Proti autoritářskému prezidentovi Madurovi lidé v zemi už od dubna protestují, vláda demonstrace brutálně potlačuje. Zemřelo už přes 140 lidí, většina z nich na následky střelného zranění.

Demonstrace svolává opozice, která má už rok a půl většinu v parlamentu, jehož práci ale blokuje prezidentovi nakloněný nejvyšší soud. Vládní socialisté navíc nedávno sporným způsobem ustavili nový vlastní zákonodárný orgán.

Pochybnosti panují o tom, jak velkou podporu má Maduro v armádě. Oficiálně ozbrojené síly deklarují, že stojí jednotně za vládou. V posledních týdnech ale několik důstojníků zveřejnilo na internetu videa, v nichž tvrdí opak.

Naposledy v pondělí publikovala na sociálních sítích video podporučice Evelyn Andradeová, která podobně jako dříve několik jejích předchůdců vyzvala ke vzpouře proti vládě. V prohlášení odsoudila porušování lidských práv venezuelským režimem a vyzvala k propuštění politických vězňů.