Naděje na mír mezi Palestinci a Izraelci se vzdaluje, říká zpravodaj ČT Szántó

Jakub Szántó hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Šance na vznik trvalé mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci se postupně víc a víc vzdaluje, řekl v Interview ČT24 zpravodaj České televize na Blízkém východě Jakub Szántó. „Za zhruba čtvrt století, kdy se v této oblasti pohybuji, se velmi vzdaluje šance, která byla po nadějných jednáních v 90. letech,“ míní Szántó. A jak se zdá, řešení konfliktu není momentálně prioritou ani pro americkou administrativu, i když prezident Donald Trump opakovaně prohlašoval, že se v jednáních pokusí pokročit.

„Na straně jedné jsou evidentní tendence Izraele pokračovat v tom velkém bezpečnostně-ekonomicko-demografickém projektu rozšiřování osad. Když jsem byl v 18 letech poprvé v Izraeli, odhadoval se počet osadníků na čtvrt milionu. Dnes, spolu s územím Východního Jeruzaléma, se hovoří o 550 až 600 tisících lidí. Tlak izraelského státu, aby se na území původně zamýšleném jako součást budoucí Palestiny usazovalo čím dál více lidí, je evidentní,“ popisuje Szántó jeden z hlavních problémů, který zabraňuje byť sebemenšímu pokroku v jednáních.

„Na druhé straně Palestinci nadále mají své maximalistické požadavky, které mohlo být možné splnit v letech 1949 až 1967, než Izrael dobyl Západní břeh a Gazu a zahájil jejich okupaci,“ dodává reportér s tím, že je naprosto zřejmé, že obě strany konfliktu nyní rozhodně nesměřují k tomu, aby společně zasedly k jednacímu stolu.

K žádnému tlaku nedochází ani od administrativy prezidenta Donalda Trumpa, ačkoliv Trump dříve několikrát zopakoval, že se v jednáních mezi Palestinci a Izraelci pokusí pokročit.

„Faktem je, že teď se neděje nic. Po tom velmi silném momentu během návštěvy Donalda Trumpa v Izraeli a Palestině… ten moment se nyní vytrácí. Vypadalo to, že Trump se svojí novou administrativou přinese oživení jednání. Nějakým novým, řekněme byznysovým, revolučním přístupem.“

Nová cesta by mohla vést odklonem od dosavadních myšlenek na uspořádání velké konference, na které by se vyřešily všechny otázky. „Mluvilo se o tom, že možná bude postupné vylepšování bezpečnostní či ekonomické integrace, obdobně jako v evropské integraci. Od té doby se ale nic nového nestalo. Je evidentní, že Trumpova administrativa má velké starosti se Severní Koreou, není si úplně jistá, kterým směrem se vydá v Sýrii. Proto se izraelsko-arabský konflikt opět dostává do pozadí. Tak, jak jsme to viděli za Obamovy administrativy,“ míní Szántó.

Nízké aktivity Spojených států na Blízkém východě by mohla do budoucna využít Čína či Indie. „Ale v tuto chvíli je velmi nepravděpodobné, že by Peking mohl hrát v mírovém konfliktu nějakou významnější roli,“ odhaduje reportér. Mnohem pravděpodobnější je nyní budování užší ekonomické spolupráce mezi Izraelem a Čínou.