Při náletech koalice vedené USA v Rakká zemřely desítky civilistů včetně dětí

V Rakká umírali při náletech civilisté (zdroj: ČT24)

Od roku 2014 bylo během zásahů mezinárodních jednotek zabito nejméně 600 lidí, uvádějí oficiální statistiky. Naposledy v úterý zahynuly tři desítky lidí včetně čtrnácti dětí při náletech na pozice Islámského státu v jeho syrské baště Rakká. O město bojují jednotky arabsko-kurdské koalice za podpory koalice vedené USA.

Ve městě podle odhadů OSN uvázlo zhruba 20 tisíc až 50 tisíc civilistů. Vedení koaličních sil už dříve uvedlo, že se snaží civilním obětem vyhnout a zprávy o mrtvých obyvatelích vyšetřuje.

Podle exilové Syrské organizace pro lidská práva uprchlo před vyostřenými boji z města několik set lidí. „Pokusili bychom se uprchnout někam do bezpečí, ale oni by nás pronásledovali kamkoliv. Namíří na nás svoje zbraně a začnou pálit. A pak přiletí letadla. Ozbrojenci uprchnou pryč a my tam zůstaneme,“ podotkl uprchlík Ahmad Assaf.

Rebelové mají pod kontrolou polovinu města

Bojovníci arabsko-kurdské koalice, kterou ze vzduchu podporuje mezinárodní koalice v čele se Spojenými státy, už dobyli polovinu severosyrského města, do něhož vstoupili na začátku června.

„Máme spoustu problémů – jsou tady miny, tunely, snipeři… ale hlavně, využívají proti nám civilisty. Takže se pohybujeme opravdu hodně pomalu, abychom ochránili co nejvíce lidí a nikdo nezemřel,“ uvedl velitel syrských ozbrojených jednotek Matay Hanna.

Radikálové se zatím nevzdávají. „Můžeme potvrdit, že ve městě je okolo dvou tisíc příslušníků jednotek takzvaného Islámského státu. Jsem vždycky opatrný, když musím říkat tato čísla, protože je to neexaktní věda. Takže, myslíme si, že jich je tam okolo dvou tisíc mužů. A ti tam také pravděpodobně zemřou,“ okomentoval situaci zmocněnec pro boj s IS Brett McGurk.

Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, která má za cíl dobýt tuto baštu IS, začala loni v listopadu. Nejprve jednotky dobývaly okolní regiony v provincii. Vzdušnou a pozemní logistickou podporu včetně dodávek potřebných zbraní a munice zajišťují USA a jejich spojenci – západní i regionální.

Ztráta města by pro sunnitské radikály z IS po dobytí Mosulu iráckou armádou znamenala další výraznou porážku. Tato teroristická organizace má ale stále pod kontrolou značnou část východosyrské provincie Dajr az-Zaur, která sousedí s Irákem.