OSN: IS dál beztrestně páchá genocidu na jezídech v Iráku

Teroristická organizace Islámský stát (IS) stále páchá genocidu na menšinové komunitě iráckých jezídů, ale svět neplní svou povinnost zabránit tomuto zločinu a potrestat ho, kritizuje přístup mezinárodního společenství vyšetřovací komise OSN.

„Genocida probíhá, navzdory závazku členských států (OSN) zabránit tomuto počínání a trestat tento zločin,“ uvedla komise.

„Tisíce jezídských mužů a chlapců se stále pohřešují a teroristická skupina si nadále podmaňuje okolo 3000 žen a dívek v Sýrii, kde čelí hroznému násilí, včetně každodenního surového znásilňování a bití,“ dodala.

OSN již dříve odhadla, že bojovníci IS při zabírání severního Iráku povraždili na 5000 jezídských mužů a tisíce dalších členů komunity odvlekli do zajetí.

Masakry, sexuální zotročování a další zločiny začaly, když se IS v roce 2014 zmocnil severoiráckého města Sindžár a okolí, kde většinu obyvatel tvořili právě jezídové.

Kurdští pešmergové znovu dostali oblast pod kontrolu v roce 2015, mnoho jezídů ale zůstalo v zajetí IS na jiných místech.

V náboženství jezídů se mísí řada vlivů – od islámu přes křesťanství až po zoroastrismus. Příslušníci IS označují jezídy za uctívače ďábla.