Polská vláda posílá na své odpůrce špehy, píše Gazeta Wyborcza

Polská policie, která je podřízená konzervativní vládě, špehuje opoziční politiky a občanské aktivisty organizující demonstrace proti kontroverzní soudní reformě, tvrdí opoziční list Gazeta Wyborcza. Policie obvinění odmítá. Nešlo prý o nezákonné sledování, ale o zajištění ochrany a bezpečí dotyčných osob v situaci, kdy snadno mohlo dojít ke konfliktům. Sami aktivisté tvrdí, že vědí o tom, že je „tajní“ sledují už řadu měsíců.

Deník tvrdí, že obdržel od neznámého odesilatele důkazy, že podřízení ministra vnitra Mariusze Blaszczaka se dopouštějí nelegálního špehování oponentů vlády, jako je Ryszard Petru, Wojciech Kinasiewicz a Tadeusz Jakrzewski.

Konkrétně e-mail obsahoval nahrávky rozhovorů policistů, kteří sledovali oponenty vlády během protestů v době, kdy poslanci schvalovali návrh zákona o nejvyšším soudu. Podle právníků se strážci zákona mohli dopustit překročení svých pravomocí, když „sledování opozice odporuje demokratické kultuře i cílům zákona o policii“.

„Teď už si žádný občan nemůže být jistý, zda ho nelegálně nesleduje špicl,“ zdůraznil deník, podle kterého stát v podání vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) přistupuje k občanům a opozičnímu poslanci, využívajících ústavního práva na protest, jako k „veřejným nepřátelům“.

„Posílá na ně špehy, kteří pak sepíší hlášení. Například, s kým se Petru stýkal, jak se choval a co říkal. Hlášení si přečte ministr Blaszczak a - pokud v něm najde něco zajímavého - bude to moci zašeptat do ucha předsedy (PiS Jaroslawa Kaczyńského), a vládní média ve vhodné chvíli ,odhalí skandál‘,“ píše list.

Gazeta Wyborcza varuje, že soudy, podřízené ministrovi spravedlnosti, budou moci zanedlouho takové špiclování povolovat. Demokratické Polsko se tak mění ve stát policejní, všemocný a beztrestný vůči bezbrannému občanovi.

Závěrem deník poznamenal, že se nyní zachoval stejně jako v březnu 1993 tehdy opoziční poslanec Jaroslaw Kaczyński, když zveřejnil důvěrné nařízení tajné služby, které podle něj mělo sloužit k infiltraci politických stran.

Velitelství varšavské policie v prohlášení ujistilo, že policisté se nepokoušeli o žádné sledování opozičního poslance či organizátorů demonstrací, ale výlučně o zajištění bezpečí dotyčných osob, jakož i všech demonstrantů, kolemjdoucích a obyvatel Varšavy, bez ohledu na politické sympatie. Předběžná zjištění prý nesvědčí o porušení předpisů, nicméně vše má ještě prověřit tým kontrolorů.

Strašidelný vývoj, hodnotí Guardian situaci v Polsku

Do polské vlády se v komentáři pustil i britský Guardian. Tisíce Poláků protestují proti změnám, které oslabují právní řád a politikům dávají kontrolu nad personálním obsazením soudů a nad činností soudnictví, přičemž PiS v reakci na to proces jen zrychlila, uvedl list.

Nejvyšší soud není pouze nejvyšší polskou odvolací instancí všech případů trestních a občanskoprávních řízení, rozhoduje také o platnosti voleb, schvaluje účetnictví politických stran a rozhoduje v disciplinárních řízeních vedených proti soudcům, připomíná Guardian.

Tento vývoj je dosud pravděpodobně tím nejstrašidelnějším projevem pravicové, nacionalistické a populistické neliberální demokracie, která zakořenila v Polsku a Maďarsku (PiS zcela předvídatelně soudnictví vykresluje jako zkorumpované a ve službách elit).

Mezinárodní společenství neví, jak na tuto linii reagovat - někteří z politiků neliberální tendence podpořili či k nim podněcovali. Projev (amerického prezidenta) Donalda Trumpa při varšavské návštěvě, jímž hrál na notu xenofobních sklonů svého hostitele, vyslal jen špatné politické signály: mnozí mají zato, že polskou vládu povzbudil k tomu, že ve věci soudní reformy jednala rychle, dodal britský deník.