Poláci se bouří proti soudní reformě, tisíce jich protestovaly ve Varšavě

Tisíce Poláků se shromáždily před parlamentem ve Varšavě, kde protestovali proti kontroverzní reformě justice. Podle demonstrantů zákon porušuje princip nezávislé justice a podkopává demokracii.

V polské metropoli řinčely klaksony, stoupenci opozice a aktivisté z lidskoprávních organizací dorazili k parlamentu, kde s vlajkami Polska či Evropské unie hlásali protivládní hesla. „Hanba, hanba,“ skandoval dav. Varšavská radnice odhadla počet demonstrantů na 10 tisíc, policie, která je podřízená vládě, na 4500.

Řečníci slibovali bránit demokracii před předsedou strany Právo a spravedlnost (PiS) a faktickým vládcem země Jaroslawem Kaczyńským, označovaným za „diktátora“ a přezdívaným „kačer“. „Pryč s kačerem-diktátorem,“ volal dav.

„Místo Putina máme liliputa,“ prohlásil šéfredaktor listu Gazeta Wyborcza Adam Michnik a ujišťoval, že když si Poláci poradili se Stalinem a komunismem, zvládnou i Kaczyńského a PiS. „Otázka zní jen, kdy a jak to skončí. Nejlépe bez násilí,“ řekl.

Polští senátoři podpořili návrh zákona o reformě soudnictví v sobotu ráno po vášnivé debatě. Legislativa dává poslancům a ministru spravedlnosti pravomoc jmenovat soudce bez konzultací se soudními kruhy.

Protivládní protest ve Varšavě
Zdroj: Jacek Turczyk/ČTK/PAP

„Je to politik a ministr spravedlnosti, současně generální prokurátor, kdo si vybírá soudce nejvyššího soudu,“ upozornil jeden ze soudců Wlodzimierz Wróbel. „Nejvyšší soud potvrzuje všechny rozsudky v soudním systému v Polsku a také potvrzuje volby. Tímto způsobem můžete ovlivnit rozhodnutí, která jsou politicky citlivá,“ podotkl soudce.

Podle vlády je reforma nutná, protože soudnictví je zkorumpované a slouží pouze elitě. Minulý týden šéf spravedlnosti Zbigniew Ziobro prohlásil, že změny jsou nezbytné, protože současný systém jmenování soudců je nedemokratický. „Chceme ukončit korporativismus, Polsko je demokracie založená na zásadách právního státu,“ uvedl.

Prostřednictvím změn v zákonech se straně již loni podařilo svými lidmi obsadit ústavní soud. V tomto týdnu byl v parlamentu předložen i samostatný návrh zákona, který by umožnil ministru spravedlnosti zbavit se všech soudců nejvyššího soudu v Polsku a jmenovat nové.

Zástupci států Evropské unie v polovině května poprvé řešili údajný odklon Polska od demokratických hodnot a právního státu. Ze schůzky ale podle diplomatů vyplynulo, že není v zájmu Bruselu Varšavu izolovat.

O stavu právního státu v Polsku diskutuje Evropská komise (EK) s Varšavou od konce roku 2015. Loni 1. června EK poprvé v historii vůči Polsku spustila postup, na jehož konci mohou členské státy EU rozhodnout o tom, že Varšavu zbaví v Unii některých hlasovacích práv.