Zpráva o přípravě chemického útoku je záminka pro další americký úder, zní ze Sýrie

Syrská vláda popřela zprávu Bílého domu ze začátku týdne, že chystá v Sýrii chemický útok. Podle Damašku jde o provokaci, která má ospravedlnit nový útok Spojených států na Sýrii. Uvedlo to syrské ministerstvo zahraničí, které citovala syrská státní televize. O provokaci hovořila také mluvčí ruského ministerstva zahraničí, podle níž takové zprávy ohrožují jednání o míru v Sýrii.

Bílý dům tento týden v prohlášení uvedl, že Spojené státy zaznamenaly „potenciální přípravy“ dalšího chemického útoku, podobného tomu z počátku dubna v syrském městě Chán Šajchún.

Na otravu chemickými látkami, zřejmě sarinem a chlorem, tehdy zemřelo na osm desítek lidí. Podle Západu a USA syrský režim použil chemické zbraně, syrská vláda a její spojenec Rusko to odmítly s tím, že nálet syrské vlády zasáhl sklad chemických zbraní islamistů.

Sýrie: Je to americká záminka k dalšímu útoku

Syrské ministerstvo zahraničí označilo zprávy o přípravách chemického útoku za nepravdivé. Podle něj jde o provokaci USA, které tak chtějí ospravedlnit další útok vůči Sýrii. Bílý dům tento týden mimo jiné prohlásil, že syrská vláda „zaplatí vysokou cenu“ za chemický útok.

Po dubnovém náletu na Chán Šajchún americký prezident Donald Trump nařídil bombardování syrské letecké základny Šajrát, z níž podle USA tehdy letadla s chemickými zbraněmi vzlétla.

Mluvčí Pentagonu Jeff Davis tento týden uvedl, že USA mají informaci o aktivní přípravě nového útoku právě ze základny Šajrát. „Zapojeno je konkrétní letadlo v konkrétním hangáru a o obou víme, že jsou využívány v souvislosti s chemickými zbraněmi,“ řekl Davis.

Povstalci mají mít podle Moskvy falešná videa

Také mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová mluvila o provokaci ze strany USA, která může ohrozit mírové rozhovory. Podle Zacharovové má Moskva informace, že syrští povstalci, které podporuje Washington, vyrobili videa, která mají Damašek z chemického útoku usvědčit.

Podle mluvčí ruské diplomacie by se místy této „provokace“ měla stát města Sarákib a Aríhá v provincii Idlib, kterou ovládají povstalci.