KLDR podle Soulu zřejmě vyslala špehovací dron nad americký štít

Bezpilotní letadlo, které patrně vyslala Severní Korea, fotografovalo na území Jižní Koreje nedávno instalovaný americký protiraketový štít THAAD. Podle agentury Reuters to uvedla jihokorejská armáda. Dron se našel minulý týden v lese na jihokorejském území nedaleko společné hranice.

Podle jihokorejské armády se bezpilotní letoun s fotoaparátem zřítil cestou ze své mise zpět do KLDR. Stroj pravděpodobně spadl, protože mu došlo palivo. Tvarem i velikostí se podobal severokorejskému dronu, který se našel na jednom z jihokorejských ostrovů poblíž hranice v roce 2014.

Dron pořídil stovky fotek

Nejmenovaný představitel jihokorejského ministerstva obrany uvedl, že dron udělal vestavěným fotoaparátem Sony stovky snímků. „Deset fotografií zachycovalo americký systém odpalovacích zařízení a radarů. Na ostatních fotografiích jsou převážně obytné zóny, pole a další méně citlivé oblasti,“ dodal. 

Podle něj jihokorejští vyšetřovatelé pokračují v analýze a snaží se mimo jiné zjistit, jestli se bezpilotnímu letounu podařilo odeslat zmíněných deset snímků amerického štítu THAAD do KLDR. Systém je umístěný v okrese Songdžu, asi 250 kilometrů od hranice Jižní a Severní Koreje.

Spojené státy oznámily uvedení štítu do provozu začátkem května. Má sloužit jako obrana proti severokorejským raketám. Štít kritizují Čína a Rusko, které se obávají, že radarový systém bude sledovat i jejich vojenské aktivity.

Hlavní základny USA v Tichomoří
Zdroj: Militarybases.com

Severní Korea má podle OSN tři stovky dronů

Jak uvedla ve své loňské zprávě OSN, Pchjongjang disponuje asi 300 bezpilotními letouny různého typu, včetně těch, které jsou určené ke sledování či k boji.

Severokorejské drony, které se doposud našly v Jižní Koreji, byly pravděpodobně pořízeny přes krycí společnosti v Číně a byly vytvořeny ze součástek vyrobených mimo jiné v Číně, České republice, Japonsku a Spojených státech, konstatovala zpráva OSN.

Severní a Jižní Korea zůstávají technicky ve válečném stavu, protože vzájemný konflikt z let 1950–53 byl ukončen pouze dohodou o příměří, nikoli řádnou mírovou smlouvou.