Při koaličních náletech v Sýrii a Iráku od roku 2014 zemřelo 484 civilistů

Od zahájení úderů koalice pod vedením Spojených států na pozice radikálů z Islámského státu v Sýrii a Iráku v roce 2014 zahynulo pravděpodobně 484 civilistů. Oznámilo to vedení americké armády. Podle agentury Reuters je toto číslo o více než sto nižší než odhady nevládních organizací.

Koalice naposledy zveřejnila informace o počtu civilních obětí jejích operací na konci dubna. Nový údaj je o 132 civilních obětí vyšší.

Spojenci podle Reuters odmítají kritiku, že uvolňují své standardy týkající se ochrany civilistů. Z většího množství úmrtí mezi nimi částečně viní rostoucí množství operací v husté městské zástavbě.

  • Mezinárodní koalice poskytuje leteckou podporu především ofenzivě vedené proti dvěma zbývajícím baštám Islámského státu, jimiž jsou severosyrské město Rakka a Mosul v sousedním Iráku. 

Při náletu na Majádín zemřelo osm desítek civilistů

Koncem května zemřelo při koaličním náletu na syrské město Majádín nejméně osmdesát členů rodin islamistických bojovníků, včetně 33 dětí.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) byla při náletu zasažena obecní budova, kde se příbuzní bojovníků ukrývali.

Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zaíd Husajn následně vyzval všechny strany, které provádějí letecké operace v Sýrii, aby pečlivěji rozlišovaly mezi legitimními vojenskými a civilními cíli. „Rostoucí počet mrtvých a zraněných civilistů při leteckých úderech v provincii Dajr az-Zaur a Rakka ukazují, že při těchto útocích pravděpodobně nebyla přijata dostatečná preventivní opatření,“ řekl komisař.