V Turecku začal proces s více než 200 obviněnými z pokusu o puč

V Turecku začal soud s údajnými pučisty (zdroj: ČT24)

Nedaleko Ankary začal proces s více než dvěma stovkami lidí podezřelých z podílu na loňském nezdařeném puči. Mezi obviněnými je i duchovní Fethullah Gülen, kterého turecké vedení označuje za inspirátora neúspěšného převratu. Gülen je souzený v nepřítomnosti, žije v americkém exilu a Ankara se zatím neúspěšně snaží o jeho vydání.

Z celkem 221 souzených lidí je většina příslušníků ozbrojených sil včetně 26 generálů. Stíháni jsou vazebně, jen zhruba deset z nich je na svobodě a dalších deset spolu s Gülenem „na útěku“. Obviněni jsou z porušování ústavy, vražd a příslušnosti k teroristické organizaci. Mnoha z nich hrozí podle agentury AFP doživotí.

Demonstranti v okolí volali po trestu smrti

Proces se koná ve věznici Sincan západně od Ankary, kde byla kvůli soudu s údajnými pučisty vybudována speciální soudní síň. Budovu střeží silné oddíly policie a obrněné transportéry, areál sledují bezpilotní letouny a na střechách jsou rozmístěni odstřelovači. V okolí se shlukují davy demonstrantů požadujících pro souzené smrt.

Turecký prezident, posílen dubnovou změnou ústavy, o zavedení trestu smrti uvažuje. O víkendu se navíc znovu stal předsedou vládní strany AKP.

Podle obžaloby se na pokusu o puč podílelo kolem 8000 tureckých vojáků, kteří měli k dispozici 35 bojových letadel, 37 vrtulníků, 74 tanků a 246 obrněných transportérů, uvedla místní agentura Anadolu. Po potlačení vzpoury bylo zatčeno 47 tisíc lidí.

Amnesty International kritizuje Turecko za hromadné propouštění

Organizace Amnesty International (AI) vydala prohlášení, v němž turecké vedení kritizuje za propouštění desetitisíců Turků za údajnou podporu puče. O práci podle AI přišlo na základě prezidentského dekretu o výjimečném stavu přes 100 tisíc lidí, což organizace označila za porušení práva na svobodu slova a sdružování.

„(Státní zaměstnanci) byli mnohdy dobří, inteligentní a pracovití lidé, kteří chtěli věci měnit k lepšímu. Teď tam zbyli jen přikyvovači a vystrašení lidé,“ uvádí zpráva Amnesty International.

Televize CNN v pondělí oznámila, že turecká policie zatkla dva učitele, muže a ženu, kteří na protest proti ztrátě zaměstnání drželi v centru Ankary demonstrativní hladovku. Deset týdnů podle CNN pili jen vodu obohacenou o vitamíny a jejich zdravotní stav se prudce zhoršoval.