Macronova vláda poprvé zasedla. Francouzský prezident si také telefonoval s Putinem

Ve Francii zasedla ve čtvrtek dopoledne poprvé nová vláda konzervativce Édouarda Philippa, ve které jsou ministři pocházející z různých stran politického spektra. Prezident Emmanuel Macron poprvé mluvil s Vladimirem Putinem.

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek telefonicky hovořil se svým francouzským protějškem Macronem poprvé po jeho zvolení do funkce hlavy státu. Oznámil to Putinův úřad. Debata byla věnována zejména možné budoucí spolupráci při řešení ukrajinské krize.

Jednání se podle Kremlu týkalo dvoustranných rusko-francouzských vztahů a budoucích osobních kontaktů obou státníků. Oba politici ocenili „tradiční přátelské rusko-francouzské styky“ v politické, hospodářské, obchodní, kulturní a humanitární oblasti.

Francie je spolu s Ruskem, Německem a Ukrajinou členem takzvané normandské skupiny, která zaštiťuje diplomatická jednání za účasti znesvářených stran z ukrajinského Donbasu. Jejich cílem je ukončit tříletý konflikt na východě Ukrajiny, který si vyžádal kolem 10 tisíc lidských životů.

Poprvé zasedla francouzská vláda

Nový centristický prezident Emmanuel Macron na prvním zasedání vlády prohlásil, že jednou z priorit kabinetu bude reforma trhu práce, která musí být spuštěna co nejdříve.

Vláda čelila kritice, že její složení je čistě účelové, premiér to ale odmítl. Sbor je složený tak, aby se dodržela v kabinetu rovnost mezi pohlavími – v křeslech ministrů usedlo 11 mužů a 11 žen. 

Reforma trhu práce reaguje na vysokou nezaměstnanost ve Francii. Ta dosahuje téměř deseti procent a postihuje nejvíce mladé lidi. Předchozí socialistická vláda se s ní vypořádat nedokázala, její plán na reformu zákoníku práce vzbudil v zemi velké protesty.

Předák pravicových republikánů Francois Baroin dnes v rozhlase řekl, že Philippův kabinet je jen „provizorní“ na čtyři týdny do červnových voleb. „Jeho smyslem je získat prezidentskou většinu,“ řekl Baroin. Philippe v jiném ranním rozhovoru toto obvinění odmítl. „Je to vláda sestavená tak, aby vydržela,“ sdělil premiér.

Kromě premiérského postu obdržel další politik republikánů Bruno Le Maire funkci ministra financí. Za socialisty je v kabinetu dosavadní ministr obrany Jean-Yves Le Drian, který povede francouzskou diplomacii. Centristy zastupuje v resortu spravedlnosti Francois Bayrou, který v předvolební kampani pomohl Macronovi vyhoupnout se do postavení favorita.

Vláda Emmanuela Macrona
Zdroj: ČTK/AP/Philippe Wojazer

Až na centristy nejsou stávající velké strany, tedy republikáni a socialisté, ze situace nadšení a své členy ve vládě spíše považují za přeběhlíky. Zástupce republikánů ve čtvrtek řekl, že strana v nadcházejících volbách postaví proti Le Maireovi svého kandidáta, neboť „někdo musí její program hájit“. 

Elysejský palác dal přitom najevo, že ministři, kteří budou v parlamentních volbách poraženi, budou muset rezignovat. Toto pravidlo bylo podle listu Le Figaro zavedeno v roce 2007, jeho jedinou „obětí“ se dosud stal konzervativec Alain Juppé, jehož v jeho volebním obvodě porazila socialistka.

Podle průzkumu veřejného mínění, jehož výsledky byly ve čtvrtek zveřejněny, podpora Macronovy nové strany Republika v pohybu před volbami roste. Tím se zvětšuje i šance, že Macron získá pro své reformní plány podporu v parlamentu, uvedla agentura Reuters.

Nový šéf Elysejského paláce zamýšlí mimo jiné snížit daně firmám, reformovat trh práce, snížit veřejné výdaje a spustit investiční program v hodnotě 50 miliard eur.

Z ankety agentury Harris Interactive vyplynulo, že Republiku v pohybu chce volit 32 procent ze 4600 oslovených voličů, což je oproti předchozí sondáži z 11. května nárůst o tři procentní body.

Jiný průzkum ale ukázal, že důvěra veřejnosti v nového prezidenta a premiéra na úvod jejich mandátu je nejnižší za posledních nejméně 20 let. Macronovi věří 46 procent lidí a Philippovi 36 procent lidí, ukázala anketa agentury Elabe.

Macron ve funkci vystřídal socialistu Francoise Hollanda, který byl hlavně v závěru svého mandátu velmi nepopulární.