Trump vybírá nového šéfa FBI. Jmenovat by ho chtěl už příští týden

Americký prezident Donald Trump chce urychleně jmenovat nového ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). V sobotu také začínají první pohovory s možnými nástupci Jamese Comeyho, kterého Trump z čela FBI překvapivě odvolal tento týden.

Trump řekl novinářům na palubě letounu Air Force One, že by měl být schopen učinit rozhodnutí o příštím šéfovi FBI ještě před svou první zahraniční cestou, kterou příští pátek zahajuje v Saúdské Arábii. „I to je možné,“ sdělil šéf Bílého domu.

Podle stanice BBC se ministr spravedlnosti Jeff Sessions a jeho náměstek Rod Rosenstein v sobotu sejdou se čtyřmi možnými kandidáty. Bude mezi nimi úřadující šéf FBI Andrew McCabe, republikánský senátor John Cornyn, newyorský odvolací soudce Michael Garcia a právnička Alice Fisherová.

  • Ředitel FBI je jmenován na deset let.
  • Důvodem je snaha přesáhnout vládu jednoho prezidenta, čímž zákonodárci chtěli už od dob Watergate zajistit nezávislost ředitele. 
  • Prezident ho však může sesadit kvůli závažným důvodům.

Americká média uvádějí, že se pro funkci uvažuje o jedenácti lidech. Mluvčí Bílého domu Sean Spicer řekl, že prezident Donald Trump místo obsadí, „jakmile najde kandidáta s vlastnostmi, jež považuje za nezbytné“.

Televize Fox News oznámila, že se administrativa snaží náhradníka Comeyho najít co nejrychleji. Trump řekl, že kandidáti jsou „vynikající lidé“ a „velmi známí“.

Agentura Bloomberg tento týden uvedla, že by Trump mohl vedením FBI pověřit někdejšího republikánského kongresmana Mikea Rogerse, který v minulosti vedl sněmovní výbor pro tajné služby a sám v FBI působil. Podle komentátorů by to ale byla příliš politická volba.

Podle spekulací chtěl Trump narušit vyšetřování možných ruských zásahů

Trump Comeyho nečekaně odvolal v úterý. Comey několik dní předtím žádal ministerstvo spravedlnosti o navýšení prostředků na vyšetřování údajného zasahování Ruska do kampaně před loňskými prezidentskými volbami, z nichž jako vítěz vzešel Trump. Spekuluje se o tom, že Trump chtěl vyhozením Comeyho narušit vyšetřování, které by ho mohlo ohrozit.

Ruská stopa ve volbách? Kdo je kdo
Zdroj: ČT24/AFP/ČTK