Tlak na Flynna roste. Senát žádá o vydání spisů o údajných ruských zásazích

Výbor amerického Senátu vyšetřující údajné ruské zásahy do loňské předvolební kampaně podal formální žádost o dokumenty spojené s činností Michaela Flynna. Bývalý poradce prezidenta Donalda Trumpa podezřelý z úzkých vazeb na ruské činitele odmítl podle výboru spolupracovat. Žádost přišla v době, kdy prezident odvolal šéfa FBI, jež vyšetřuje údajné ruské snahy ovlivnit kampaň v Trumpův prospěch.

Republikánský předseda výboru pro tajné služby Richard Burr spolu s demokratickým místopředsedou Markem Warnerem vydali prohlášení, podle něhož Flynna na konci dubna neformálně požádali o spolupráci, což odmítl.

Nyní proto prostřednictvím jeho právníka podali oficiální žádost o předložení dokumentů podstatných pro šetření kauzy. Podobné žádosti dostali i další bývalí Trumpovi poradci a lidé
z jeho okolí, píše AP.

Flynn loni Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaní a po jeho lednovém nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale musel odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko.

Viceprezidentovi Miku Penceovi nejdříve řekl, že před prezidentskou inaugurací nehovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Penceovi nesdělil nedopatřením.

Podle tehdejší náměstkyně ministra spravedlnosti Sally Yatesové Rusové věděli, že oklamal Pence, takže ho Moskva mohla snadno vydírat.

Kauza se opět dostala do popředí zájmu Američanů poté, co Trump v úterý odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho, což zdůvodnil jeho údajnými pochybeními při vyšetřování kauzy e-mailů bývalé ministryně zahraničí Hillary Clintonové.

Média se ale shodují, že za jeho náhlým krokem byl Trumpův odpor k vyšetřování údajné ruské pomoci jeho kampani. Agentura AP a list The Washington Post napsaly, že Comey minulý týden požádal o nové peníze na další vyšetřování této kauzy, což mohlo Trumpa k jeho odvolání přimět.

Senátní výbor si kromě Flynnových dokumentů vyžádal slyšení Comeyho, který by se poprvé jako soukromá osoba měl objevit na uzavřeném slyšení příští úterý.

„Bylo mi dlouho jasné, že prezident může vyhodit ředitele FBI z jakéhokoli důvodu i zcela bezdůvodně. Nebudu trávit čas přemýšlením o tomto rozhodnutí, ani o způsobu, jakým bylo provedeno,“ okomentoval Trumpův krok Comey. „Stalo se to a já budu v pořádku, i když budu vás a své poslání hluboce postrádat,“ dodal v dopise adresovaném jeho podřízeným.