Putin dočasně omezil protesty, Navalného to zřejmě neodradí

Šéf Kremlu Vladimir Putin vydal dekret výrazně omezující demonstrace během nadcházejících sportovních akcí. Opatření vstupuje v platnost 1. června, tedy dvanáct dní před plánovanými protivládními protesty organizovanými vůdcem opozice Alexejem Navalným.

V souvislosti s fotbalovým Konfederačním pohárem FIFA, v němž sehrají pozvané zahraniční fotbalové týmy své zápasy od 17. června do 2. července ve čtyřech ruských městech, bude jakékoli masové veřejné akce kromě sportovních povolovat ruské ministerstvo vnitra a tajná služba FSB. Nařízení se týká Moskvy, Petrohradu, Kazaně a Soči.

Podobné opatření podle ruských médií Kreml chystá i na příští rok, kdy se Rusko ujme pořadatelství finálového turnaje mistrovství světa ve fotbale. Blížící se Konfederační pohár je „generálkou“ šampionátu jak pro pozvané týmy, tak i pro organizátory. Faktický zákaz demonstrací platil v Rusku i během zimní olympiády v Soči v roce 2014.

Dekret zakazuje rovněž prodej civilních i služebních zbraní a munice v oblastech se zvýšeným bezpečnostním opatřením, stejně jako prodej výbušnin a jedovatých látek s výjimkou těch, které jsou obsaženy v léčivech. Na dodržování předpisu bude dohlížet národní garda, píše agentura Tass.

Navalnyj svolal na 12. června protikorupční demonstrace do ruských měst. Navázat mají na podobné akce z letošního března. Jen v Moskvě se tehdy pochodu proti korupci na nejvyšších místech státní správy zúčastnily desetitisíce lidí. Policie tisícovku demonstrantů zadržela.

Opoziční vůdce, který si v těchto dnech léčí ve Španělsku oko zraněné při nedávném útoku v Moskvě, hodlá zřejmě podmínky Putinova dekretu ignorovat. Z Barcelony podle agentury Reuters svým stoupencům vzkázal, aby v přípravách na červnovou akci pokračovali.

Ruský oblastní soud nedávno zamítl odvolání Navalného proti podmíněnému odsouzení na pět let za údajné okradení lesnického podniku Kirovles. Rozsudek je tak pravomocný, což opozičníkovi podle ruských zákonů brání kandidovat na prezidenta ve volbách v březnu 2018.

Obhájci Navalného se ale hodlají obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Putin zatím oficiálně svou opětovnou kandidaturu neoznámil.

Navalnyj se narodil v roce 1976. Vystudoval práva v Moskvě. Má ženu a dvě děti. Jeho politická kariéra nabrala na obrátkách poté, co v roce 2008 začal psát blog o korupci a dalších údajných nekalých praktikách v některých velkých státem kontrolovaných ruských podnicích.

Prostřednictvím blogu na webových stránkách LiveJournal pravidelně útočil na Putina a jeho spojence.

Jednou z jeho taktik bylo stát se menšinovým akcionářem velkých ropných společností, působit v bankách a na ministerstvech a klást nepříjemné otázky ohledně děr ve státních financích, připomíná BBC. Tvrdí, že to nejlepší, co by Západ mohl udělat pro spravedlnost v Rusku, je zakročit proti praní špinavých peněz.

Navalnyj se považuje za demokrata a nacionalistu. Je členem Pokrokové strany. Na přelomu let 2011 a 2012 patřil k hlavním vůdcům masových demonstrací proti režimu prezidenta Vladimira Putina. V roce 2013 se postaral o překvapení ve volbách moskevského starosty tím, že získal více než čtvrtinu hlasů a bezmála si vynutil druhé kolo. Pak byl ale pravomocně odsouzen.

Navalnyj ukázal v souvislosti s vraždou Němcova na Putina
Zdroj: ČTK/AP/Pavel Golovkin