Turecku navzdory. Američané vyzbrojí kurdské milice v Sýrii

Spojené státy kvůli ofenzivě v syrské Rakká pošlou zbraně kurdským milicím YPG, s nimiž spolupracují v boji proti Islámskému státu (IS). Oznámil to Pentagon s tím, že boj o baštu islamistů bude „dlouhý a obtížný“. Vyzbrojení YPG se nebude líbit Turecku, jež považuje tyto milice za teroristické. USA přitom s Ankarou spolupracují v rámci mezinárodní koalice.

Pentagon hovoří o „potřebném“ vyzbrojení YPG, aby bylo „zajištěno vítězství“ v Rakká. Spojené státy prý budou v dodávkách zbraní upřednostňovat arabské spojenecké oddíly.

Dodávky by měly zahrnovat munici, ruční zbraně, kulomety, ale i buldozery či obrněné vozy, sdělil BBC zdroj z Pentagonu. Rebelové nyní válčí s IS o město Tabka, kde mají radikálové řídicí středisko a které se nachází asi 50 kilometrů od Rakká.

Ankara považuje YPG za pouhou odnož zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kterou vedou na teroristickém listu i USA a Unie. PKK stojí za řadou útoků na turecké vládní činitele.

Washington se proto snaží Turky uklidnit. „Jasně si uvědomujeme bezpečnostní obavy našeho koaličního partnera Turecka,“ uvedla mluvčí Pentagonu Dana Whiteová. „Chceme uklidnit občany a vládu Turecka, že USA jsou odhodlány předejít bezpečnostním rizikům a chránit naše spojence v NATO,“ dodala mluvčí.

Americké síly nedávno začaly hlídkovat na části turecko-syrské hranice poté, co turecké letouny ostřelovaly oblast a údajně zabily na dvě desítky členů kurdských milic YPG. V oblasti byly nasazeny hlavně zvláštní operační síly, jež mají k dispozici obrněná vozidla.

Turecko je „vážně znepokojeno při pohledu na americké vlajky na konvoji, který má na sobě hadry YPG“, okomentoval to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. O americké podpoře Kurdů chce jednat se šéfem Bílého domu Donaldem Trumpem během plánované návštěvy Washingtonu 16. května.

Ankara už Bílý dům vyzvala k ukončení spolupráce s YPG. Nový americký prezident ale opakovaně slibuje, že vůči IS přitvrdí, přičemž YPG patří mezi přední spojence USA na zemi.

Během kampaně Trump konstatoval, že bude proti islamistům bojovat vojenskými, ideologickými i finančními prostředky. Mezinárodní koalice už dříve dodala místním rebelům ze Syrských demokratických sil (SDF) obrněná auta. USA také do Sýrie poslaly čtyři stovky mariňáků, kteří mají povstalce podpořit u Rakká.

Ještě za předchozí Obamovy administrativy se USA snažily vycvičit některé členy takzvané umírněné opozice, mnozí uchazeči ale byli odmítnuti jako nevhodní, jiní chtěli bojovat proti režimu, a ne pouze proti IS - a někteří z těch, kteří výcvikem prošli, pak přešli bojovat na stranu radikálů z An-Nusry.