IS prý použil proti iráckým silám u Mosulu jedovatý chlor

Z iráckého Mosulu je hlášen chemický útok. Podle prvních zpráv tam zaútočili radikálové z Islámského státu (IS) chlorem. Sedm vojáků mělo dýchací obtíže a potřebovalo ošetřit. S odvoláním na nejmenovaný zdroj z irácké protiteroristické jednotky o tom píše agentura AP.

IS prý použil v noci raketu nesoucí chlor při útoku na čtvrť Anbár v západním Mosulu. Sedm vojáků skončilo v polní nemocnici. Irácké síly bojují o západ města od února. Zatím podle AP dobyly asi polovinu. Východní část města je osvobozená od ledna.

IS se usilovně snaží ubránit svou poslední baštu v Iráku. Už v minulých dnech se objevily informace, podle nichž bojovníci IS ostřelují zpětně ty části města, odkud je vojsko vytlačilo.

Civilisté na ráně

Armáda se nyní snaží dobýt mešitu An-Núrí v západním Mosulu, kde vůdce IS abú Bakr Bagdádí v roce 2014 vyhlásil chalífát. Boje se odehrávají v hustě obydlené oblasti města a panují obavy z velkých ztrát mezi civilisty, které IS využívá jako lidské štíty.

V západním Mosulu zůstávají statisíce lidí. Ti, jimž se podařilo uprchnout, popisují, jak je radikálové zadržovali. V ulici, kde bydlel Umar Marván, lidem řekli, aby se o útěk nepokoušeli, protože je tam nastražená bomba, takže se pryč nedostanou.

„Řekli, abychom zůstali doma, že se pryč nedostaneme. Jeden prohlásil, že musíme zůstat, dokud to nebude zničeno. Snažili jsme se uprchnout, když byli zaměstnáni palbou, ale pak jsme na ně narazili a oni stříleli na nás,“ řekl Alá Hasan ze čtvrti Nový Mosul. Jeho žena
zemřela při útoku 17. března a jejich čtyřletá dcera Haura tehdy byla silně popálena.

Počet obětí je těžké upřesnit

Do konce března přišlo podle Světové zdravotnické organizace (WHO) o život nejméně 300 lidí a do nemocnic bylo do 8. dubna dopraveno skoro 1700 zraněných. Podle irbilského lékaře Johannese Schada pocházelo 60 procent zranění z palebných zbraní. Za 100 dní bojů o východní Mosul bylo zabito či zraněno zhruba 1600 lidí.

Bitva o Mosul
Zdroj: AFP

Zpráva o použití chemikálie přichází z Iráku jen několik dní po chemickém útoku, při němž v Sýrii 4. dubna zemřelo přes 80 lidí. Z útoku je podezřelá syrská armáda, která to ale popírá stejně jako její hlavní spojenec – Rusko. V Sýrii byl podle prvního vyšetřování zřejmě použit sarin, ale případ se stále prověřuje.